Едва ли бихме могли да си представим да празнуваме Коледа

...
Едва ли бихме могли да си представим да празнуваме Коледа
Коментари Харесай

Защо празнуваме Коледа точно на 25 декември

Едва ли бихме могли да си представим да честваме Коледа дневно, друг от 25 декември. Все отново, по този начин е откогато се помним, а и сме привикнали със зимните обичаи с елхите, украсяването, подаряването на дарове.
 Коледа, коледни ястия и 14 празнични храни по света (първа част)
Най-коледните коледни ястия по света (част първа)

Какво похапват във Франция, Перу, Англия, Етиопия, Русия, Филипините и Канада

Оказва се обаче, че през първите три века от съществуването на християнството раждането на Исус Христос въобще не се чества. За най-значими за християнството празници тогава се смятат Богоявление на 6 януари, както и Великден, възкресението на Исус.

Всъщност първото публично споменаване на 25 декември като празник в чест на рождения ден на Исус се появява в ранен римски календар от 336 година сл. Хр. Освен това се допуска, че Исус даже не е роден на 25 декември.

За да сме точни - в Библията на никое място не се загатва рожденият му ден, а историята за Рождество Христово пък съдържа спорни улики. Една такава е да вземем за пример наличието на овчари и техните овце. Това подсказва за пролетно раждане.
 Снимка 599717

Но пояснение за избора на датата 25 декември има. Когато в края на III век църковните чиновници са избрали този ден, евентуално са желали датата да съвпадне със съществуващите езически празници в чест на Сатурн (римския господ на земеделието) и Митра (персийския господ на светлината). По този метод им е било по-лесно да убедят езическите жители на Рим да одобряват християнството като публична вяра на империята.

През идващите няколко века празнуването на Коледа се популяризира в западния свят, въпреки че доста християни са траяли да считат за по-важни Богоявление и Великден.
 Коледа, коледни ястия и 14 празнични храни по света (втора част)
Най-коледните коледни ястия по света (втора част)

Какво похапват в Израел, Исландия, Виетнам, Пуерто Рико, Съединени американски щати, Украйна и Швеция

Пуританите да вземем за пример, преди даже са забранявали празнуването на Коледа, защото са свързвали традициите като подаряването на дарове и украсяването на дървета с езичеството, написа History.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР