Едва излязъл от острата фаза на пандемията от КОВИД-19, светът

...
Едва излязъл от острата фаза на пандемията от КОВИД-19, светът
Коментари Харесай

Пневмонията от Китай вече е в Европа: Вирусолог разкри дали трябва да ни притеснява заболяването

Едва излязъл от острата фаза на пандемията от КОВИД-19, светът е изключително сензитивен към новината за възходящия брой случаи на (атипична) пневмония при деца в Китай. Някои медии нарекоха болестта мистериозно и това в допълнение " наля масло в огъня " на публичните паники. В отговор на изисканите от Световната здравна организация (СЗО) повече данни по отношение на " горещата " обстановка, здравните управляващи на страната рапортуваха, че не е разпознат нов патоген. Според тях скокът в хоспитализациите е поради затруднения при инфекции, дължащи се на коктейл от добре познати болестотворни сътрудници, като грипен вирус, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и на микоплазма - Mycoplasma pneumoniaе.

Това сподели проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.

 Да стартираме с положителната вест, която вълнува всички - Китай не оповестява за разкриване на нов болестотворен сътрудник. Косвено доказателство за това е и фактът, че пневмонията визира деца. Това допуска, че по-големите към този момент са се срещали с причинителите и имат построена отбрана против тях, изясни вирусологът.

Пневмонията е зараза и инфектиране на белите дробове. Може да бъде резултат от разнообразни вируси и бактерии. Mycoplasma pneumoniae и някои други инфекциозни сътрудници, в това число вирусите, провокират така наречен атипична пневмония. Наречена е по този начин, тъй като се разграничава в някои връзки (например метод при слагане на диагнозата, клинична находка) от типичната пневмония, провокирана от бактерии, като Streptococcus pneumoniae, разясни проф. Александрова.

Пневмонията от Mycoplasma pneumoniae обикновено е относително леко заболяване, само че може и да се усложни.

Причинената от Mycoplasma pneumoniae пневмония нормално е относително леко, самоограничаващо се заболяване, постоянно " прекарвано на крайник ". В някои случаи обаче може да прерасне в тежка, даже животозастрашаваща пневмония, допустимо е да докара и до прояви, излизащи отвън границите на белите дробове, изясни проф. Радостина Александрова.
Тя сподели, че в лекуването на провокираните от бактерии, в това число от Mycoplasma pneumoniae, пневмонии се употребяват антибиотици, в това число и от групата на макролидите. Публикация в Nature от 27 ноември 2023 година припомня, че равнищата на резистентност на Mycoplasma pneumoniae към макролиди в Пекин са сред 70 и 90 %. Не е изключено това също да способства за високите равнища на хоспитализация, защото устойчивостта на тези патогени може да попречи на лекуването и да забави възобновяване при пациентите с бактериална пневмония.

По-нататъшното развиване на обстановката с повторната поява на Mycoplasma pneumoniae и интензивността на респираторни инфекции несъмнено е обект на съществено наблюдаване, още повече, че следва нахлуване в зимния сезон. Това би разрешило на здравните експерти да подхващат, при нужда, бърз отговор и съответно ръководство. В това отношение опитът, добит от страните и институциите по време на пандемията, е извънредно скъп, съобщи вирусологът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР