Едва излязъл от острата фаза на пандемията от COVID-19, светът

...
Едва излязъл от острата фаза на пандемията от COVID-19, светът
Коментари Харесай

Многото случаи на пневмония при деца в Китай: не е открит нов патоген

Едва излязъл от острата фаза на пандемията от COVID-19, светът е изключително сензитивен към новината за възходящия брой случаи на (атипична) пневмония при деца в Китай. Някои медии нарекоха болестта мистериозно и това увеличи обществените паники. В отговор на искането от Световната здравна организация за повече данни за новите болни здравните управляващи на Китай докладваха, че не е разпознат нов патоген.

Според тях скокът в хоспитализациите е поради затруднения при инфекции, дължащи се на коктейл от добре познати болестотворни сътрудници, като грипен вирус, респираторно синцитиален вирус, аденовируси и на микоплазма - Mycoplasma pneumoniaе, споделя проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.  
 Радостина Александрова Снимка Българска телеграфна агенция

 

Какво се знае все още за движещите сили на пневмонията измежду децата в Китай, какво съставлява атипичната пневмония и какви са рисковете, пред които сме изправени?

Да стартираме с положителната вест, която вълнува всички - Китай не оповестява за разкриване на нов болестотворен сътрудник. Косвено доказателство за това е и фактът, че пневмонията визира деца. Това допуска, че по-големите към този момент са се срещали с причинителите и имат построена отбрана против тях, изясни вирусологът.

Пневмонията е зараза и инфектиране на белите дробове. Може да бъде резултат от разнообразни вируси и бактерии. Mycoplasma pneumoniae и някои други инфекциозни сътрудници, в това число вирусите, провокират така наречен атипична пневмония. Наречена е по този начин, тъй като се разграничава в някои връзки (например метод при слагане на диагнозата, клинична находка) от типичната пневмония, провокирана от бактерии, като Streptococcus pneumoniae, разясни проф. Александрова.

Тя напомни, че в опит да реализира по този начин наречения нулев Коронавирус, Китай приложи едни от най-строгите и продължителни ограничаващи ограничения. Появата на SARS-CoV-2 и подхванатите против него ограничения (като носенето на маски, отдалеченост, изолираност, ограничавания за пътуване) раздрусаха радикално освен нашето всекидневие, само че и света на микроорганизмите. Грипът, респираторно синцитиалният вирус (РСВ) и редица други инфекции внезапно отстъпиха обратно и краткотрайно изчезнаха от хоризонта, което беше добре пристигнало за извънредно претрупаните и задъхващи се здравни системи, разясни проф. Александрова. И добави, че може да се върнат назад в играта, незабавно след отпадането на противоепидемичния режим, напомняйки ни, че по никакъв начин не са за подценяване. Този модел към този момент ни е добре прочут от доста други страни. 

Грип, РСВ, скарлатина и варицела бяха измежду най-обсъжданите тематики в края на 2022 година и в първите месеци на 2023 година освен у нас. Достатъчно е да споменем, че през ноември 2022 година броят на хората, приети в болница с грип в Съединени американски щати, е бил най-високият за това време на годината от 2010 година насам. Прескачането на два сезона, в които имунната ни система не си е припомняла причинителите на тези и други болести, и не се е " нахъсвала " за битка с тях, както и натрупването на две-три генерации деца, които са " пропуснали " първата си среща с тях и им се наложи да я " наваксат ", несъмнено си споделиха думата, разяснява вирусологът.

В този смисъл протичащото се в Китай сега не е необяснимо, още повече, че там строгите ограничения бяха относително най-скоро анулирани и популацията е изправено пред първия есенно-зимен сезон, без ограничавания от началото на 2020 година Докато останалите обвинени в събитията болестотворни сътрудници (грип, РСВ и аденовируси) постоянно са били обект на разискване през последните две години, Mycoplasma pneumoniaе за първи път попада под светлината на прожекторите. Заслужава си да поговорим за нея, тъй като по информация от Центъра за надзор на болесттите в Китай микоплазмената зараза има сериозен принос за увеличението на броя на децата с пневмония, признати в болница от май насам, изключително в северната част на страната. През последните дни от Франция също пристигнаха известия за повишение на случаите на провокирана от този патоген пневмония у деца, сподели проф. Радостина Александрова.  

Mycoplasma pneumoniae е бактерия, причиняваща инфекции на дихателните пътища

Mycoplasma pneumoniae е добре прочут на експертите болестотворен сътрудник. Това е бактерия, причиняваща инфекции на дихателните пътища, в това число пневмония. Mycoplasma pneumoniae притежава редица особености, по които се отличава от останалите микроорганизми. Сред тях са дребният й размер, неналичието на присъщата на бактериите клетъчна стена (това е причина някои класове антибиотици да са неприложими при лекуването й), по-бавният ритъм на размножаване (нужни са шест часа спрямо два часа при останалите бактерии), предаването й сред хората изисква непосредствен контакт със инфектирания субект. Засяга най-вече младежи под 40 години, изясни вирусологът.

Инфекциите с Mycoplasma pneumoniae възникват целогодишно в разнообразни климатични зони, а епидемии се записват на всеки няколко години. Според обява в списание The Lancet от 23 ноември 2023 година интервалът сред епидемиите от Mycoplasma pneumoniae в Европа и Израел е от една до три години. Появата им се свързва с разнообразни фактори, в това число с отслабващия колективен имунитет на популацията в региона и/или навлизането на нови подтипове на този патоген в популацията. Последната записана зараза от Mycoplasma pneumoniae е в края на 2019 година - началото на 2020 година, по едно и също време в голям брой страни, най-вече в Европа и Азия, напомни проф. Радостина Александрова.

Тя разясни, че въвеждането на ограничаващите ограничения през март 2020 година е поставило завършек на тази зараза, последвано от интервал на извънредно ниско равнище на разкриване на патогена. Така беше до началото на 2023 година, когато стартира възобновяване на " позициите " му. Според обявата в The Lancet в страните, където Mycoplasma pneumoniae се е появила още веднъж, броят на случаите е съпоставим с този преди пандемията.

Един от въпросите, които учените си задават, е за какво завръщането на микоплазмите " се забави " след отпадането на ограниченията. Така да вземем за пример, към момента не сме следили повторната им поява в страни, като Германия, Финландия и Норвегия, където последната зараза е докладвана през 2017-2018 година Предполага се, че това се дължи, наред с други към момента неуточнени фактори, и на неповторимите свойства на Mycoplasma pneumoniae в съпоставяне с други бактерии: по-бавно размножаване, дълъг инкубационен интервал (една-три седмици) на инфекцията и релативно ниска скорост на предаването й в общността.

Пневмонията от Mycoplasma pneumoniae обикновено е относително леко заболяване, само че може и да се усложни

" Причинената от Mycoplasma pneumoniae пневмония нормално е относително леко, самоограничаващо се заболяване, постоянно " прекарвано на крайник ". В някои случаи обаче може да прерасне в тежка, даже животозастрашаваща пневмония, допустимо е да докара и до прояви, излизащи отвън границите на белите дробове ", изясни проф. Радостина Александрова.

Тя сподели, че в лекуването на провокираните от бактерии, в това число от Mycoplasma pneumoniae, пневмонии се употребяват антибиотици, в това число и от групата на макролидите. Публикация в Nature от 27 ноември 2023 година припомня, че равнищата на резистентност на Mycoplasma pneumoniae към макролиди в Пекин са сред 70 и 90 %. Не е изключено това също да способства за високите равнища на хоспитализация, защото устойчивостта на тези патогени може да попречи на лекуването и да забави възобновяване при пациентите с бактериална пневмония.

По-нататъшното развиване на обстановката с повторната поява на Mycoplasma pneumoniae и интензивността на респираторни инфекции несъмнено е обект на съществено наблюдаване, още повече, че следва нахлуване в зимния сезон. Това би разрешило на здравните експерти да подхващат, при нужда, бърз отговор и съответно ръководство. В това отношение опитът, добит от страните и институциите по време на пандемията, е извънредно скъп, счита проф. Александрова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР