Едва една трета от населението в България на възраст между

...
Едва една трета от населението в България на възраст между
Коментари Харесай

Едва една трета от българите имат поне основни цифрови умения

Едва една трета от популацията в България на възраст сред 16 и 74 години има най-малко съществени цифрови умения, а единствено 8 на 100 от хората ги надвишават. Това са споделя в оповестения от Европейската комисия първи годишен отчет “За положението на цифровото десетилетие на Европа ”, съобщи БНР. 

В България неравномерното систематизиране на цифровата инфраструктура в селските региони се нуждае от в допълнение внимание. Обхватът на публичните цифрови услуги към момента е невисок и по тази причина са нужни целенасочени дейности, изключително за минимизиране на административния товар върху компаниите ”, се споделя в документа. Отбелязва се, че въпреки България да има невисок дял от IT експерти – 3.8 на 100 по отношение на 4.6 на 100 приблизително в Европейски Съюз, страната ни е с най-голям дял на дамите, работещи в тази област – 28.9 на 100 по отношение на 18.9 на 100 приблизително за Общността. 

В отчета се насочва рекомендация към България да обезпечи повсеместен метод на държавно равнище, с който да координира по-ефективно развиването, приложението и оценката на политиката на цифровото обучение и да форсира спомагателното образование на работещите.  

“България би трябвало да усили напъните си за инфраструктурата за съгласуваност, изключително за разрастване на 5G мрежата и гигабитовата съгласуваност ”, е друга рекомендация към страната ни. 

В отчета се отбелязва, че цифровата промяна на бизнеса у нас е надалеч зад останалите страни-членки и в това отношение се постановат основни старания. Посочва се съответно, че би трябвало да се подхващат спомагателни дейности за повишение на цифровата активност на дребните и междинни предприятия, въвеждането на облачни компютърни услуги, Big Data ( “големите данни ”) и изкуствения разсъдък. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР