Едва една от пет в общо 117 страни по света

...
Едва една от пет в общо 117 страни по света
Коментари Харесай

Бюджетната прозрачност на минимални нива навсякъде по света

Едва една от пет в общо 117 страни по света покрива минималните стандарти за бистрота, надзор и успеваемост на гражданското присъединяване в планирането и харченето на обществените държавни средства. Това сочи новото издание на интернационалното проучване „ Отворен бюджет “, единственото интернационално без значение относително проучване на бюджетната бистрота в световен проект.

Факт е, че световната пандемия от ковид провокира незабавни промени в бюджетните цели и увеличение на обществените разноски в множеството страни по света. Нуждата от финансиране на бързи дейности за превъзмогване на здравните и икономическите резултати от рецесията обаче нe би трябвало да слага под въпрос прозрачността на разноските, включването на жителите в планирането на бюджетните промени и действието на механизмите за външен надзор и одит, разяснява Уорън Крафчик, изпълнителен шеф на International Budget Partnership, съставящ показателя.  

България покачва оценката си

Оценката за бюджетна бистрота на България в интернационалния Индекс „ Отворен бюджет “ за 2019 се покачва до 71 пункта от оптимални 100, което е междинната стойност за страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Страната ни остава във втората група страни в показателя с оценка сред 60 и 80 пункта. В тази категория са страните, за които се счита, че дават „ забележителна информация “ за бюджета. От 2006 година, когато е оповестен първият показател, оценката на България отбелязва доста усъвършенстване – от 47 през 2006 година до 66 през 2017 година и 71 в най-новото издание на показателя от 2019 година В него с най-висока бюджетна бистрота са Нова Зеландия, Южна Африка, Швеция, а Мексико реализира незабравим прогрес в последните четири години и към този момент е измежду най-добре представящите се страни.

Като цяло, държавното управление в България дава забележителен размер информация посредством средносрочната фискална рамка, проектобюджета, документите по самия бюджет, както и месечните и годишните доклади по осъществяването на бюджета и положението на държавния дълг, разясняват създателите на отчета към показателя. Като положителна наклонност в последните години се отбелязва правенето и публикуването на така наречен „ Бюджети за жителите “ – документи, представящи в къс и понятен формат най-важното в обособените етапи на бюджетния развой. Препоръките за реализиране на бърз прогрес в класацията са да бъде разширен обхвата на данните и знаците, включени в отчета за осъществяване на бюджета за полугодието. Това е изключително настоящо в спешна обстановка като тази, когато внезапните и дълбоки промени в макроикономическите упования ще обиден съществено прогнозните бюджетни параметри и към този момент постановиха една актуализация на бюджета, показват създателите на отчета. Включването на подробен разбор на успеваемостта в постигането на задачите на разходните стратегии в годишния доклад за осъществяване на бюджета също би асъдействало за бъдещо възстановяване на оценката в показателя, допълват те.

Критични точки

Повечето държавни управления по света не дават ефикасни благоприятни условия за гражданско присъединяване в бюджетния развой, демонстрира още новото издание на показателя. България регистрира стойност от 26 пункта, което е над междинната световна стойност от 14 пункта, само че все пак се смята за слаба опция за присъединяване. Подобрението на този индикатор може да пристигна посредством основаване на спомагателни механизми за интензивно включване на гражданското общество още на стадий обмисляне на бюджета от изпълнителната власт, считат създателите на отчета. Това, съгласно тях, изисква ориентирани публични съвещания по определени бюджетни цели, за които държавното управление търси противоположна връзка, в това число от най-уязвимите обществени групи. Нужна е по-активно ангажиране на гражданското общество и засегнатите страни и в процеса на отчитане и разбор на бюджетните данни и резултатите от държавните стратегии. Допълнителен резултат ще има и даването на повече благоприятни условия за жители да вършат оферти за одити, които да бъдат включени в одитната стратегия на Сметната палата, гласи друга рекомендация към страната ни.

Капацитетът на Народното събрание за дейно присъединяване и надзор също се резервира на ниско ниво, като изключително едва е представянето в региона на контрола от законодателната власт при осъществяване и отчитане на бюджета, показват от International Budget Partnership. Фискалният съвет може да утвърди в по-пълна степен ролята си, като стартира да прави самостоятелна оценка на предлагани от изпълнителната власт нови разходни стратегии, както и като участва по-активно присъединяване в полемиките в парламентарните комисии. Подобрение на оценката може да се реализира посредством полемики в Народното събрание на бюджетните цели на по-ранна фаза в бюджетния развой, считат създателите на отчета. Според тях друга нужна смяна е организирането на обществени експертни полемики по отчета на Сметната палата за осъществяването на бюджета, в това число с чуване на ръководителя на палатата. Заедно с това, профилираната комисия по бюджет и финанси може да изготвя личен разбор на настоящото осъществяване на бюджета. Добра процедура е комисията  да сформира и разгласява отчет със изводи и рекомендации въз основа на показаните резултати в годишния отчет на Сметната палата за осъществяването на бюджета, се споделя в друга рекомендация за възстановяване на позициите на страната ни в показателя.

България попада в групата на 71 страни, в които механизмите за надзор върху обществените финанси от страна на самостоятелна Сметна палата се смятат за „ съответни “, с резултат от 83 пункта. Възможност за усъвършенстване е възлагането на обзор на одитните процеси в Сметната палата от външна самостоятелна организация.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР