Едва две години, откакто влезе в голямата политика, на комика

...
Едва две години, откакто влезе в голямата политика, на комика
Коментари Харесай

Войната в Украйна елиминира протокола в срещите между държавните лидери

Едва две години, откогато влезе в огромната политика, на комика Володимир Зеленски му се наложи да стане същински, международен общественик. Във войната с Русия той прояви съществени качества и се трансформира в почитан водач.

За тази смяна приказва и външният му тип – часове след началото на съветската инвазия президентът размени костюма с военна униформа, а елементарната му зелена тениска се трансформира в емблематично обръщение за непокорство.

В речи пред Конгреса на Съединени американски щати, пред Департамента на Организация на обединените нации, пред английския и канадския парламент, както и във видео известия до народа, 44-годишният водач седи на елементарен стол зад украинското знаме и приказва разпалено. Семплите му облекла акцентират връзката с бойците, демонстрират, че схваща проблемите им и е подготвен да помогне. В същото време, той съзнателно не носи униформа, с цел да не изземе функционалностите на армията, която се бори, до момента в който той е на относително несъмнено място.

Постепенно " военната " мода, наложена от Зеленски, доближи до политици и деятели от целия свят. Първият водач, който копира визията на украинския президент бе френският му сътрудник Еманюел Макрон, който озадачи обществеността, само че завоюва дивиденти посредством демонстративната си поддръжка за Киев.

Това бе единствено началото. Все повече публични персони взаимстват от облеклото на Зеленски - било единствено фрагменти или изцяло обръщение.

Така да вземем за пример, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш захвърли протоколния тип, в който сме привикнали да го виждаме, и облече пуловер, решен в милитъри цвят. Под дрехата издаинически се подаваше яка на риза, също решена в маслено зелено. По този метод Гутериш сподели съпричастността си към страданията на украинския народ, загърбвайки ненужните правила в миг на военна конюнктура.

При пътуването си във трен към Киев, единственото безвредно място за международните водачи, английският министър председател Борис Джонсън също бе сниман по зеленикав пуловер.

Други политически представители, измежду които министърът на отбараната на Съединени американски щати Лоид Остин и секретарят по защитата Антъни Блинкен пък демонстрираха емпатия при визитата си в Киев посредством неналичието на вратовръзка - аксесоарът, наложителен за държавни срещи, чието неявяване е показателно във време на война.

Българският министър председател Кирил Петков обаче не промени нищо във визията си при срещата със Зеленски. Украинският президент го посрещна с дълга милитри риза, под която се показваше емблематичната му тениска в същия колорит. Петков беше с обиичайните си дънки и сако, с което се появи и на Великденската литургия в Царево. В България тази милитари мода измежду политиците ни още не е пристигнала.

Липсата на протоколни акценти в срещите е издирван резултат в политическата връзка по време на боен спор. Израз е от една страна на непокорство и мощ, а от друга - на състрадание към нападнатата страна. Всичко това " четем " освен в облеклото на водачите, а и в техните дейности - ръкуването е сменено, с топла прегръдка, знак на заедността. Същото важи и за изискванията, при които украинският президент посреща своите посетители - няма ги формалните посрещания, вечерни пирове и протоколни фотоси. Пресконференциите не са онлайн по съображения за сигурност, а постоянно местата, където обитават политиците са строго секретни.

Сурови ограничения за сигурност в сурови времена, в които човешкото другарство сред хората значи доста повече от блестящите приеми и протоколната суетност, време, в което емпатията е основен фактор в общуването сред хората.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР