Едва десетина от 240 народни представители се отзоваха на поканата

...
Едва десетина от 240 народни представители се отзоваха на поканата
Коментари Харесай

Само десетина депутати се отзоваха на поканата на протестиращите майки

Едва десетина от 240 народни представители се отзоваха на поканата на протестиращите майки на деца с увреждания за среща пред Народното събрание. Жените желаеха от депутатите явен ангажимент за приемането на трите закона - за персоналната помощ, за хората с увреждания и за обществените услуги. Те са сложили брояч пред Народното събрание, който отброява времето до 1 октомври - период, подложен за промяната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Законът за персоналната помощ към този момент е импортиран в Народно събрание и е припознат от две ПГ, Законът за хората с увреждания е на стадий публично разискване, а до 15 октомври се чака да има и подготвен Закон за обществените услуги, който би трябвало да бъде оповестен за публично разискване.

На събитието под наслов " Зависима самостоятелност ", в деня преди формалния празник 22 септември - Денят на българската самостоятелност, майките описаха на отзовалите се депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с какви компликации се сблъскват при развъждането на своите деца и желаеха промяна, с цел да станат децата им, както и те самите, пълноценни членове на българското общество.

Сред депутатите бяха ръководителят на обществената комисия и депутат от Движение за права и свободи Хасан Адемов, както и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Адемов пое ангажимент в деня, в който изтече публичното разискване на Закона за хората с увреждания - 26 септември, и планът бъде импортиран в Народното събрание, комисията да стартира работа по него. Той даде обещание и трите законопроекта да бъдат придвижени оптимално бързо. По думите му всички политици би трябвало да признаят, че са виновни за актуалната обстановка на хората с увреждания в България. Той добави, че приемането на един, два или три закона за хората с увреждания няма да реши изцяло техните проблеми, по тази причина е належащо всички политици да създадат стратегия за поетапна промяна.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова насърчи протестиращите майки да не се отхвърлят , тъй като настояванията им са обективни и към този момент се поддържат от цялото общество. Тя се обърна към депутатите с апел да не се разделят на парламентарни групи, когато става дума за поддръжка на най-уязвимата група в обществото и акцентира, че по отношението към хората с увреждания се познава степента на развиване и цивилизованост на едно общество. Нинова добави, че е значимо законопроектите да бъдат признати преди започването на бюджетната процедура, с цел да могат финансово да бъдат обезпечени.

Омбудсманът Мая Манолова също акцентира, че обществото към този момент е добило зрялост за промяната, такава би трябвало да добият и институциите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР