Едва 8% от учителите у нас са на възраст до

...
Едва 8% от учителите у нас са на възраст до
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Увеличението на учителските заплати е основният начин да привлечем млади кадри


Едва 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години Осем % от учителите у нас са на възраст до 35 години, а приблизително те са на към 49-50 години. За да има задоволително фрагменти, в системата би трябвало да влязат близо 40 хиляди експерти в идващите 10 години, а сега максимален дефицит има на учители по физика и по математика, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той взе участие в конференция, отдадена на привличането и задържането на младите учители, проведена от Синдиката на българските учители.

Системата за подготовка и кариерно развиване на учителите у нас е развита добре, а кадровото застраховане е фактор за качеството на образованието, съобщи ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. "Но след осем години в българската просветителна система ще се пенсионират 39 000 учители. Във висшите образователни заведения се приготвят 20 000 студенти, като от тях половината влизат в просветителната система ", регистрира синдикалният водач.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев нарастването на учителските заплати е главният метод за привличане на повече младежи към учителската специалност. В момента минималната съществена заплата за младши преподавател и преподавател е 760 лв.. "След като бъдат направени последващи стъпки с бюджетите за идващите три години, минималната заплата ще доближи 1250 лв. ", сподели министърът.

По думите му броят на студентите по педагогика се усилва, само че не е задоволителен. "Все още имаме понижение на студентите в професионалните направление педагогика на образованието, което е значимо, където са учителите по другите дисциплини. Особено обезпокоителен е дефицитът на учители по физика и математика ", изясни Вълчев.

Освен привличането на млади учители, значима е и материалната база. През тази година в София ще бъдат открити три нови детски градини, с което новоизградените стават 92, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Има готови планове за още осем здания на детски градини в столицата, строителството стартира тази година. През последните години са издигнати три учебни заведения, а сега се уголемява образователната база в Първа британска гимназия в София. Предвижда се създаване на спортна зала в столичната Френската гимназия и да се разшири учебното заведение. Подготвят се планове за четири нови учебни заведения и шест нови спортни зали в учебните дворове, сподели столичният кмет.

За да е ясно какъв е дефицитът на фрагменти, в кои посоки и в кои региони на страната са те, ще бъде основана осведомителна система, в която ще се записват всички, които получават или към този момент имат педагогическа дееспособност. /Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР