Едва 8% от работодателите у нас биха се възползвали от

...
Едва 8% от работодателите у нас биха се възползвали от
Коментари Харесай

Едва 8% от работодателите са склонни да ползват схемата 60/40

Едва 8% от работодателите у нас биха се възползвали от схемата 60/40, която страната отвори, с цел да не се редуцират служащи. Това демонстрират първите резултати от експресно изследване на Българската стопанска камара. Въпросникът към този момент са попълнили 759 компании у нас.

44% от искащите мярката са с личен състав до 10 души. 55% от тях оперират в областта на услугите, 35% - търговията, 10% - промишленост. Близо половината от тях работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, а 37% напълно са прекратили активност след заповедта на Министъра на опазването на здравето, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, възнамеряват други ограничения във връзка с личния състав, като максимален % от тях - 42% възнамеряват частични съкращения.

Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск, а 12% възнамеряват да понижат трудовите хонорари. До изцяло редуциране на личния състав, както и до закъснение на изплащането на трудовите хонорари ще прибягнат до 7% от работодателите.

10% от интервюираните още не са решили какви съответни ограничения ще подхващат. Сборът от процентите надвишава 100, защото интервюираните са посочвали по повече от един отговори, коментират от БСК. Приравнени към 100%, данните демонстрират следното:

Ще съкратя част от личния състав – 33%

Ще пусна целия личен състав в отпуск – 21%

Ще пусна част от личния състав в отпуск – 17%

Ще понижа краткотрайно трудовите хонорари – 10%

Още не съм решил – 8%

Ще забавя изплащането на хонорари – 6%

Ще съкратя целия личен състав – 5%

79% от компаниите са дали отговор, че имат несъбрани вземания от страната. При 53% от тях просрочието е сред един и три месеца, а при 12% е повече от година. 40% са дали отговор, че несъбраните вземания не са просрочени. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР