Едва 8% от работодателите, членуващи в Българска стопанска камара, са

...
Едва 8% от работодателите, членуващи в Българска стопанска камара, са
Коментари Харесай

БСК: Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от схемата 60/40

Едва 8% от работодателите, членуващи в Българска стопанска камара, са склонни да се възползват от схемата " 60 на 40 ". Това демонстрират резултатите от експресно онлайн допитване в интервала 31 март – 1 април 2020 година измежду компаниите в камарата. Мярката " 60/40 " беше посочена от държавното управление като съществена за компенсиране на работодателите и служащите, потърпевши от рецесията, обвързвана с COVID-19.
Схемата 60 на 40 - дефинитивни ограничения
Посочените по-долу резултати са на база 759 дали отговор, въпреки че досега в анкетата са се присъединили общо 795 работодатели. Въпросникът към момента е отворен за попълване, показват от БСК в известие до медиите.
Анкетата демонстрира, че от мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите, преобладаващият прочент от които (44%) са с личен състав до 10 души. 55% от тях оперират в областта на услугите, 35% - търговията, 10% - промишленост. 48% от искащите да се възползват от мярката работят на ненапълно работно време с вътрешна заповед, 37% напълно са прекратили активност след заповедта на Министъра на опазването на здравето, а 15% са с напълно прекъсната активност с вътрешна заповед на съответния шеф по отношение на пазарната обстановка.
Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не желае да взе участие, да редуцира служащи
 
Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, възнамеряват други ограничения във връзка с личния състав, като максимален % ото тях (42%) възнамеряват частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия личен състав в заплатен или неплатен отпуск, а 12% възнамеряват да понижат трудовите хонорари. До изцяло редуциране на личния състав, както и до закъснение на изплащането на трудовите хонорари ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от интервюираните още не са решили какви съответни ограничения ще подхващат. Сборът от процентите надвишава 100, защото интервюираните са посочвали по повече от един отговори.
Приравнени към 100%, данните демонстрират следното:
- Ще съкратя част от личния състав – 33%
- Ще пусна целия личен състав в отпуск – 21%
- Ще пусна част от личния състав в отпуск – 17%
- Ще понижа краткотрайно трудовите хонорари – 10%
- Още не съм решил – 8%
- Ще забавя изплащането на хонорари – 6%
- Ще съкратя целия личен състав – 5%
Дефицит от 2,9% от Брутният вътрешен продукт предлага държавното управление в обновения бюджет
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР