Едва 6 хил. души са получили пари за затварянето на

...
Едва 6 хил. души са получили пари за затварянето на
Коментари Харесай

Едва 6 хил. души са получили пари за затварянето на бизнеси от края на ноември 2020 г.

Едва 6 хиляди души са получили пари за затварянето на бизнеси от края на ноември 2020 година, стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева. За отплата от 24 лева са кандидатствали 40 хиляди души, само че едвам малко повече от една шеста са взели помощта. Сачева разгласи, че главната активност на ведомството й през идващите дни ще е ускорение на заплащанията. При оповестяването на мярката държавното управление обещаваше парите да стигнат до закъсалите бизнеси за празниците, само че бе ясно, че ще се забавят най-малко доникъде на януари.

Документите се преглеждат за 10 работни дни след приемането им и колкото и да твърдят управляващите, че се работи в доста по-кратки периоди, данните опровергават тези изказвания.

През април 392 000 пенсионери ще получат 120 лева под формата на финансова помощ, а не ваучери, разгласи Деница Сачева. Мярката важи за хора с пенсия сред 300 лв. и 1 стотинка и 369 лв.. Стотинката е от извънредно значение поради забърканата каша с ниските пенсии, смотолеви Сачева. Обяснението й беше, че хората с най-нисък застрахователен принос са получили най-голямо нарастване от 1 януари. От тази дата минималната пенсия стана 300 лева.

По думите на министъра държавното управление решило да компенсира хората, които " хем получават пенсия под линията на беднотия, хем не са в групата с минимална пенсия ", и по този начин човек с 300,01 лева ще получи 120 лева, а човек, получавал преди 1 януари 298 лева, ще получи 2 лева нарастване от Нова година, само че не и 120 лева Обмисляло се добавката от 50 лева да се продължи и след март. Сачева сподели, че добавката е обвързвана със здравната рецесия, като опита да отхвърли упреците, че това е избирателен трик. Тя се похвали с безработица от 6,7%, съгласно изказванията й имало " единствено 3 три дни през миналия месец с по-голям напор, с цел да могат да вземат обществени помощи и то съответно за поддръжката за родителите ".

Сачева твърди, че 230 000 души са си намерили работа в пандемията. Тя обаче не изясни дали огромна част от тях не са уволнени и назначени при един и същи шеф, с цел да се употребяват компенсации, защото в доста случаи поддръжката за потърпевши от ограниченията бе несъответстваща.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР