Едва 5 (0.01%) са положителните проби за COVID-19 от направени

...
Едва 5 (0.01%) са положителните проби за COVID-19 от направени
Коментари Харесай

Положителните случаи след първото тестване за COVID-19 на малките ученици са 0.01%

Едва 5 (0.01%) са позитивните проби за COVID-19 от направени 37832 на възпитаници от начален курс в 13 области в първия ден на присъствено образование, за което те се тестват с щадящи антигенни проби. Две от позитивните проби са в София, по една има във Варна, Добрич и Пазарджик, заяви на брифинг просветителният министър акад. Николай Денков. В тестването са взели участие 3271 родители от общо 3549 доброволци.

Първи усещания от тестването на децата -.

Ако дете е с позитивен тест, то би трябвало да се изследва в лаборатория. При негативен резултат се връща в клас, а при нов позитивен следва процедура по известяван на Регионалната здравна ревизия (РЗИ), която би трябвало да сложи под карантина контактните на детето лица.

В резултат на тестването 2538 паралелки са учили присъствено, от тях 1471 са в София. Следващото тестване за съответните възпитаници ще е в понеделник, в случай че учебното заведение не е затворено поради провеждането на изборите, следователно ще е във вторник.

Тествани са и 2717 учители, измежду тях позитивните проби са 6 - три от тях са във Варна, и по една в Габрово, Добрич и София.

Сред непедагогическия личен състав позитивните проби са 3 от 1507 теста. Две от тях във Варна и една в София.

Николай Денков съобщи, че получените от ведомството през днешния ден 86 хиляди теста ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца, по-късно в локалните учебни заведения би трябвало да се провежда процесът на тестването и то да стартира, като точна дата няма. Тестването стартира при три условия: налични проби, единодушие на над 50% от родителите на децата в паралелка и подготвеност на учители, които дружно с доброволците, да осъществят тестването.

Денков добави, че няма информация какво се случва с набирането на проби от страна на Министерството на здравеопазването. Посочи само, че в случай че 1.4 млн. теста бъдат обезпечени (за такава поръчка анонс направи здравният министър доктор Стойчо Кацаров), то те ще стигнат за един месец. ще имат проби за един месец. Една от двете компании, определени за снабдители, закъснява с осъществяването на контракта и за момента няма информация по кое време поръчаните й 200 хиляди теста ще дойдат в базата на БЧК в с. Лозен.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР