Едва 34% от възрастните хора имат минимално ниво на финансова

...
Едва 34% от възрастните хора имат минимално ниво на финансова
Коментари Харесай

Къде в Европа финансовата грамотност е най-висока

Едва 34% от възрастните хора имат минимално равнище на финансова просветеност, съгласно изследване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), заяви.

Това значи, че огромна част от жителите на39-те страни, включени в организацията, не могат дейно да ръководят парите си -умение, което е от значително значение за самостоятелното и публично благоденствие.

В отчета сиОИСР акцентира и уязвимостта на нямащитеосновнифинансови знания -особено във време, в което повишаването на стоките и услугите оказва спомагателен напън върху финансите.

„ Високата инфлация и повишаващите се лихви по заемите подчертаха значимостта на това да се дават на хората познания и умения, с цел да се оправят с сложните финансови условия “, споделя старшият политически анализатор в Организацията за икономическо сътрудничество и раз Киара Монтиконе.

По думите йрезултатите от допитването демонстрират, че част от възрастните хора схващат главните финансови концепции, само че цялостните финансови познания и умения могат да бъдат доста усъвършенствани.
Бели пари за черни дни
Само 54% от възрастните хора показват, че биха могли да покрият по-голям разход, без да вземат пари назаем от близки или другари. За сходен разход се смята сума, равняваща се една месечна заплата.

Едва 43% от хората през днешния ден разполагат със спестявания, с които да покрият разноските си за най-малко три месеца, в случай че изгубят главния си източник на приходи.
Къде в Европа финансовата просветеност е най-висока?
ВЕвропа с най-висока финансоваграмотност могат да се похвалятжителите на Германия и Ирландия, съгласно данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. В челото по този индикатор са още Люксембург и Малта, а топ 5 се добавя от Естония. На дъното са Кипър, Албания, Литва и Италия.
Влияят ли възрастта и образованието?
Европейците, които имат по-високо равнище на обучение, се оправят по-добре с ръководството на парите си. Същото важи и за хората с по-високи приходи.

Проучването установяваоще, че хората на възраст сред 30 и 59 години се оправят по-добре с финансите си, в сравнение с младите европейци на възрастот 18 до 29-годишна възраст.

Средно за 39-тедържави от организацията мъжете умеят да ръководят парите си по-добре от дамите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР