Едва 30% от българите мият зъбите си, показва статистика на

...
Едва 30% от българите мият зъбите си, показва статистика на
Коментари Харесай

Зъболекарският съюз: Само 30% от българите си мият зъбите! Много хора не знаят как

Едва 30% от българите мият зъбите си, демонстрира статистика на Българския зъболекарски съюз. Много по-голям е пък процентът на пациентите, които позволяват съществени неточности при своята дентална хигиена.

" Реално тези 30% знаят по какъв начин вярно да употребяват четка и паста. Имаме доста ниска здравна просвета, тъй като няма кой да ни научи. Много хора мислят, че кариесът се предава по завещание, незнанието е по завещание ", разяснява стоматологът доктор Велислава Мазнева в студиото на " България заран "

Тя показва в ефира на Bulgaria ON AIR най-хубавата четка - тази с равни косъмчета, без спомагателни гумички и украси.

" Важно е всяко косъмче да стигне до зъба. Гумичките задържат бактерии, които по-късно се популяризират из зъбната празнина. Една хубава четка за зъби би трябвало да издържи по-дълго във времето, хубавата четка не би трябвало да се сменя на първия или втория месец ", съобщи стоматологът.

Д-р Мазнева разясни, че четките с твърди косъмчета повреждат емайла. Не предлага потреблението на електрически четки.

" Избягвайте да е повече от един път седмично, те са основани за хора с проблеми в подвижността на крайниците да вземем за пример, с цел да ги улеснят ", посочи тя.

Стоматологът показва вярното разчистване на зъбите, което не би трябвало да се прави с въртеливи придвижвания на четката. А като време за устната хигиена уточни от 3 до 5 минути.

" Масово пастите за зъби съдържат едни и същи съставки. Някои са с хлорхексидин, който е с лековит резултат, и е добре да се употребява не повече от 2-3 седмици. Пастите с абразивен резултат нараняват емайла, зъбите стават по-бели, само че по-чувствителни ", съобщи доктор Велислава Мазнева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР