Едва 30,3% от пълнолетните българи смятат, че приемането ни в

...
Едва 30,3% от пълнолетните българи смятат, че приемането ни в
Коментари Харесай

Gallup: Българите искат пълно присъединяване към Шенген

Едва 30,3% от пълнолетните българи считат, че приемането ни в Шенген по въздух и вода носи действителна изгода за България. Това сочат данните от последното проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “.

Проучването е направено като част от самостоятелната изследователска стратегия на организацията, извършено сред 11 и 19 януари 2023 година измежду 807 души по метода „ лице в лице “ с таблети.

Според 38,7% от сънародниците ни частичният Шенген не носи нито изгода, нито щета, а 14,5% са на мнение, че България губи действително. Останалите не могат да преценяват. Така от Центъра за политически проучвания и изследвания заключват, че желанията са най-вече неутрални, даже доброжелателни, в сравнение с враждебни.

Данните сочат още, че тези, които поддържат държавното управление, са позитивно настроени към въздушния и морски Шенген, до момента в който от опозицията не го одобряват.

За сметка на това 50,6% от разпитаните българи одобряват пълноправното ни приемане в Шенген. Че то няма да носи нито изгода, нито щета на страната, считат 21%, а 13,7% намират евентуална действителна щета за страната ни. А тогава потребно ли е страната изобщо да не влиза в Шенген? 15,3% считат, че това ще е потребно, 29,6% не намират разлика, само че въпреки всичко най-сериозен дял намира оставането ни отвън Шенген за действителна вреда – 36,3%. Останалите се двоумят.

От проучването „ Галъп “ вършат следните заключения:

Частичността на Шенген се приема от българите без враждебност;От друга страна, приемането в цялостен вид в действителност би било признато и като сериозен триумф – в случай че обаче властта успее да отдели от облик на Шенген насложения облик на миграцията, който основава забележими страхове.  Снимка 650535

Агенцията е попитала сънародниците ни дали, в случай че за присъединението на България към Шенген се постанова България да одобри още бежанци в страната и Вие би трябвало да изберете единствено едно от следните две кое от тях бихте избрали?

Според отговорите им, по-важно е България да се причисли към Шенген, даже и да се постанова да се одобряват още бежанци в страната, споделят 24,6%. По-важно е да не се постанова България да приема повече бежанци, даже и това да попречи на присъединението към Шенген, избират 56,3%. 19,1% не могат да преценяват. Въпросът надали изчерпва палитрата на вариантите, само че е задоволително сладкодумен за двете отзиви, които се постановат у нас по тематиката. Хората с по-неблагоприятен витален небосвод, по-висока възраст, респ. живеещи в по-малки обитаеми места и гласуващи за опозиционни партии прочие, са и по-боязливи.

Така, на този стадий, се оказва, че отношението към частичното приемане не е неприятно, но цялостното приемане на страната ни би било в действителност признато за достижение. За да се опише какъвто и да било триумф обаче, ще е нужно да се разсейват разказите за мигрантски напор.

https://news.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР