Едва 27,5% от българските граждани са избрали да гласуват машинно

...
Едва 27,5% от българските граждани са избрали да гласуват машинно
Коментари Харесай

Мая Манолова: Не машините, а организаторите издъниха изборите

Едва 27,5% от българските жители са избрали да гласоподават машинно в секциите, където това е било допустимо. Това съобщи на брифинг пред публицисти омбудсманът Мая Манолова по време на полемика, отдадена на машинното гласоподаване, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,За този невисок % несъмнено са съдействали уредниците на изборите поради всичките неуредици на ЦИК, както и неналичието на всякаква осведомителна акция, която да предизвиква българските жители да гласоподават с машини'', показа Манолова.

,,В 1139 секции има неотчетени преференции за претендентите, или по-точно противоречие с информацията, гласувана с машините, и отразеното в крайния протокол. Това противоречие е резултат от работата на СИК. За какво става дума? Става дума за това, че протока от машинното гласоподаване демонстрира 15 гласа за даден претендент от избрана партия, а най-после в протоколите на СИК е записано по-ниско число от 15. Така че не машините издъниха тези избори, а СИК и уредниците. Вината за тези близо 1200 погрешни протокола е единствено и само на СИК, а не на машините'', разяснява омбудсманът.

,,Имам следното запитване: за какво ЦИК нае машини, а не закупи такива? Да кажеш, че машините са били скъпи и коствали 59 лв. на глас е в действителност неточно и цинично. Та те са похарчили 9 милиона лв. за наем, а за есента ще дадат общо 18 милиона лв. за същите машини, тъй като тогава и тяхната численост ще удвоена. Дефекти от тези 3000 машини демонстрираха към 10 на брой и по данни на уредниците е било невероятно тези машини да бъдат сменени поради самата организация и бъркотия, основани от ЦИК'', добави Мая Манолова и изрази мнение, че гласовете на българските жители са били нарушени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР