Едва 25% от всички болници и диспансери, където се лекуват

...
Едва 25% от всички болници и диспансери, където се лекуват
Коментари Харесай

Само една от четири болници предоставя комплексно лечение на онкопациентите

Едва 25% от всички лечебни заведения и диспансери, където се лекуват пациентите с онкологични болести, дават сложно лекуване, включващо и четирите действия по химиотерапия, лъчелечение, диспансерно наблюдаване и палиативни грижи. Това демонстрират данни на здравната каса, оповестени от профилирания уебсайт Clinica.bg.

При 40 лечебни заведения и диспансери, в които са се лекували пациентите през предходната година, едвам в 11 от тях се правят и четирите действия по лекуването на онкологичните болести. Tочно следенето на пациентите обаче е извънредно значимо след привършване на дейното им лекуване.

В България съпоставката сред другите действия приказва за цялостна липса на съответно наблюдаване. През 2017 година пациентите на химиотерапия са били 31 878. В същото време броят на диспансерните прегледи, които са осъществени на хора с онкологични болести в страната, са едвам 11 005. Въпреки че лечебните заведения, където се прави химиотерапия са 40, тези, в които се вършат диспансерни прегледи са 30. Реално обаче броя е по-малка, тъй като в 12 от тях за цяла година са осъществени по-малко от стотина прегледи, отбелязва изданието.

По закон клиниките, които правят интензивно лекуване на пациенти с онкологични болести, са длъжни, в случай че не дават сами дадена услуга, да сключат контракт за реализирането й с друго лечебно заведение. Цифрите обаче недвусмислено приказват, че има проблем обезпечаването на комплексното лекуване по този метод.

Още по-малък е броят на лечебните заведения, които обезпечават опция за палиативни грижи за пациентите им, чието положение се е влошило. Онкоклиниките с контракт с касата по тази пътека са 20, а броят на пациентите, които са минали по нея 2181. При това те са в провинцията. На фона на най-вече лечебни заведения, извършващи онколечение в София, палиативни грижи са били положени единствено за 23 пациенти в три клиники - “Сердика “, ВМА и онкодиспансера на София-област.

Показателно е също по този начин, че някои лечебни заведения правят предпочитано единствено и само добре остойностените действия по химиотерапия, като годишно броят на пациентите им е към 1000, а броят на диспансерните прегледи 100-200, без да реализират лъчетерапия и палиативни грижи.

Причината, заради която лечебните заведения не желаят да подписват контракт с касата по двете действия за диспансерни прегледи и палиативни грижи е неналичието на огромна облага за тях. Цената на амбулаторната процедура за диспансеризация при онкологични болести е 130 лева За пациент с потребност от палиативни грижи пък касата дава по 51 лева дневно.

Според клиниките обаче тази сума не може да покрие разноските им, по тази причина и до ден сегашен те не желаят да се занимават с хора в сходно състояние. Безспорно множеството пътеки за интензивно лекуване са с много по-високи цени – за лъчелечение касата дава от 5.4 хиляди лева или 3.7 хиляди за 20 процедури, до 1850 лева за три дни престой, цената за брахитерапия пък е 1100 лева Цената на пътеката за лекарствено лекуване е 470 лева, а на амбулаторната процедура - 150 лева Още по-големи са самите разноски за лекарства, които заплаща касата. През предходната година те доближиха 327.6 млн. лева

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР