Едва 23 годишната Лилия Йовнова е победител в категория Поезия“

...
Едва 23 годишната Лилия Йовнова е победител в категория Поезия“
Коментари Харесай

Поетесата-воин Лилия Йовнова с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2023

Едва 23 годишната Лилия Йовнова е победител в категория „ Поезия “ на Фондация „ Стоян Камбарев “. Тя към този момент е създател на две независими стихосбирки„ Кураж, сърце “ (2020) и „ Моментът преди порастване “ (2018) – със съпътстваща премия от състезанието „ Южна пролет “.

 

Лилия приключва образованието си като бакалавър по философия, политика и стопанска система в King’s College London, а по-късно специализира в University College London – магистърска степен по стопанска система и политика на силата и околната среда.

 

Тя е притежател на Първа премия „ Малки поетики “ (2014 г.) и поощрителна премия „ Веселин Ханчев “ (2016 г.). Лилия е уредник на благотворително литературно четене в Литературен клуб „ Перото “ с присъединяване на Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов и доста други. Тя е и доброволец и участник в литературния фестивал „ Пловдив чете “, както и редица други благотворителни начинания.

 

Според нея най-смислените хрумвания, които можем да изпълним, са тези, които оказват помощ на най-малко още един човек. „ До огромна степен, осъзнавайки, какъв шанс съм имала с изискванията, в които съм отраснала, постоянно съм се стремяла да оказвам помощ на хора и дела, на които в някои моменти им е липсвал този шанс. “ – добавя, още Лилия Йовнова.                              

 

Ето и останалите четирима спечелили в другите области на изкуството през 2023 година, номинирани за Наградата за Полет в Изкуството: първият български бандонеонист Стоян Караиванов, художникът Думисани Карамански, младата вяра на българското кино Елеонора Иванова и любимецът на „ Дисни “, който може да озвучи самичък 50 кино героя Петър Байков.

 

На 24-и април, за четиринадесети следващ път, следва Официалната Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади създатели в България – този на Фондация „ Стоян Камбарев “.

 

Пет номинации, един притежател на мечтаната премия! Големиятпобедител ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична награда в размер на 3 000 лева! Най-важното е, че освен той, само че и останалите четирима ще получат сериозна поддръжка за реализирането на съответни техни арт-проекти и ще станат част от фамилията на Фондация „ Стоян Камбарев “, която дава криле и сбъдва  фантазиите на младите и надарените.

 

Кой ще завоюва Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия сценичен режисьор Стоян Камбарев, дефинира жури, в което влизат членовете на Фондацията отпред с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

 

По време на Церемонията, онлайн публиката за пети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

 

 

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от влиятелно интернационално жури от Холивуд, Англия, Италия и България ще снимат и инсталират 5 минутен игрален филм единствено за 5 дни.

 

Финалисти тази година са Мартина Троанска, Румен Русев и Виктория Павлова. Един от тях ще завоюва авторска статуетка и 10 000 лева за идващия си филм, след гласоподаване онлайн от всички посетители на Церемонията.

 

Водещ на Галата още веднъж ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслаждения на класно шоу - кино, музика и незабравими страсти!

 

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „ Стоян Камбарев се реализира с поддръжката на Министерството на Културата и Столична Община, формалното партньорство на УниКредит Булбанк, Бон Марин, РИСК Инженеринг и Разсадник НАНОВСКИ и другарството на IDEAcomm,Косанин Парк и Технополис.

 

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР