Едва 21% от хората с увреждания у нас работят, въпреки

...
Едва 21% от хората с увреждания у нас работят, въпреки
Коментари Харесай

Едва 20% от хората с увреждания у нас работят

Едва 21% от хората с увреждания у нас работят, макар че имат подготовка или умения да бъдат наети на пазара на труда. Данните са на Съюза на инвалидите в България. Хората с ТЕЛК у нас са 680 хиляди, от които близо 200 хиляди са запазили опцията си да работят, осведоми Българска национална телевизия.

Катастрофа прекатурва живота на Пламен Стоянов, когато е на 25 години. Възстановява се след дълга рехабилитация и приключва филология с осведомителни технологии. Пламен е назначен по план като координатор в Съюза за инвалидите и към този момент има първия си триумф. По негов сигнал улица „ Даме Груев “ в Пловдив става пригодна за колички.

" След голям брой имейли до институциите, които се занимават с казуса, казусът беше решен и на тротоар, на който не бяха построени скосенията, след това построиха скосенията, мощно се надявам да са си получили урока ", споделя Пламен Стоянов.

Работното място на Пламен е по план на Агенция та за хората с увреждания. Част от хората обаче не могат да си намерят подобаваща позиция или им се предлага нискоквалифицирана работа . Затова Агенция та ще акцентира на спомагателни образования.

" Само със обществени помощи е доста мъчно човек да оцелява изключително в съвремието и може би националната цел е да подпомогнем пазара на труда, тъй като сега имаме една голяма липса на хора, на работна ръка и то с подготовка ", сподели проф. Георги Йорданов – изпълнителен шеф на Агенция та за хората с увреждания.

Според специалистите хората с ТЕЛК мъчно си намират работа , поради терзанията на шеф ите, че след това мъчно могат да ги освободят, в случай че не се оправят.

" Този член го махнаха през 90-те години, в този момент ограничаването е единствено, че шеф ят преназначава лицето на друга щатна численост, която е по-лека за него, по-лесно изпълнима и в краен случай, в случай че лицето не може да прави и тази активност, той умерено може да го освободи ", изясни Георги Колев – ръководител на Съюза на инвалидите в България.

Пламен ще работи по плана три години и се надява през това време да помогне на доста други да намерят своята реализация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР