Едва 20.6% от медицинския персонал, който подлежи на ваксинация срещу

...
Едва 20.6% от медицинския персонал, който подлежи на ваксинация срещу
Коментари Харесай

Едва 20.6% от медицинския персонал у нас е ваксиниран срещу COVID-19

Едва 20.6% от медицинския личен състав, който предстои на имунизация против COVID-19, е със приключен курс на имунизация, сочат данните, оповестени в Националния проект за справяне с коронавирусната пандемия. В него са оповестени подробни разбивки по възрасти за имунизационната акция, както и данни за какъв брой души са с първа доза от имунизациите и какъв брой с втора.
Прави усещане и друго – проектът има план при другите равнища заболеваемост, обрисувани от Министерство на здравеопазването като съществени, какъв брой броя кревати за лекуване би трябвало да бъдат разкрити в обособените лечебни заведения и области в страната. Сметката е направена въз основата на заболеваемост и процентно съответствие на тежко боледуващи от общо болните.
В някои от случаите плановете са за невисок двуцифрен брой интензивни кревати за цяла област със стотици хиляди поданици. Оценката на Министерство на здравеопазването евентуално е, че това ще е задоволително за вдишване на удара при нараснала заболеваемост.
Имунизационен обсег – прекомерно невисок
Според данните, показани в Националния проект, до 30 юни 2021 година са сложени общо 1 761 277 дози ваксини, като със приключен цялостен курс са 805 473 души.
Във възрастовата група над 18 година 16.20% са с една игла, до момента в който 14.63% са със приключен имунизационен цикъл.
В групата, която е и най-застрашена от протичането на тежък COVID-19, а точно лицата над 60 години, с една доза са обхванати 446 432 души или 22.64% от всички подлежащи на имунизация. Със приключен цикъл са 397 957 души или 20.18% от подлежащите.
Изключително невисок е обсегът на имунизацията измежду медицинските експерти и личен състав, които подлежат на имунизация – едвам 20.6%.
Прави усещане също, че от Министерство на здравеопазването показват и ориентировъчно равнище на групов имунитет, добит по натурален път след възпаление с новия ковид, макар че липсва огромно национално изследване.
От Здравното министерство цитират серологично изследване, което обгръща 2625 души от разнообразни обитаеми места. Обобщените резултати сочат, че при 43.5% от изследваните във всички обитаеми места се потвърждават антитела против ковид.
Само в София при проучвания, които включват 500 души резултатите сочат, че при 31.2% от тестваните се откриват данни за естествено добит имунитет.
„ Макар и условно, този резултат би могъл да се употребява като база за прогнозиране на приблизителния % от популацията, притежаващ имунитет след преболедуване. При това състояние, може да се пресметна, че при постигнатия до момента имунизационен обсег измежду цялото население и в случай че приемем, че най-малко 30% са към този момент преболедували, към този момент не повече от 45.46% от хората са предпазени от последваща зараза “, показват от Здравното министерство в проекта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР