Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие

...
Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие
Коментари Харесай

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие в семейството 


Едва 2% от българите заявяват, че се опасяват от принуждение от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% дават отговор негативно. Това сочат данните от изследване на проучвателен център „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “ по отношение на настройките на българите във връзка с персоналната им сигурност. По отношение данните за принуждение в сечейството от организацията прецизират, че би трябвало да имаме поради и нежеланието на хората да споделят подобен вид информация. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1002 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “. Теренът на изследването е сбъднат сред 10 и 18 януари 2018 година

220 хиляди пълнолетни българи заявяват, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. 62% от българите биха се обърнали при проблем обвързван с персоналната сигурност към полицията, а близо 20% към родственици. 29% от българите не се усещат сигурни в домовете си.

90% от българите показват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение. Въпреки това данните записват високи дялове на противоречие във връзка с въпроса „ Вие персонално склонен ли сте или не сте склонен с изказванието, че в България човек може да се разхожда на всички места и по-всяко време без да се опасява от закононарушение? “ – 78% не са съгласни, че могат да се разхождат на всички места и по-всяко време без да се опасяват от закононарушение.

8% от българите се опасяват, че върху тях може да бъде упражнено принуждение от страна на полицията. Високи дялове на декларация за боязън има и във връзка с крадци (78%), хора от ромски генезис (64%), хулигани (69%). Не се регистрира особена динамичност във връзка с пол и възраст, както и във връзка с обитаемото място.

38% е делът на българите, които декларират, че се опасяват от принуждение от страна на бежанци/мигранти. Тук се регистрира динамичност по отношение на пола на респондентите, като данните демонстрират, че дамите в по-голям дял се опасяват за сметка на мъжете. По отношение на обитаемото място, то близо 50% от живеещите в столица споделят подобен боязън, до момента в който дяловете в регионалните градове, дребните обитаеми места и селата е по-нисък.

Респондентите бяха помолени да дадат оценка за избрани институции във връзка с успеваемост в подтекста на въпроси свързани с персоналната им сигурност. Почти разполовено мнение се записва във връзка с успеваемостта на полицията – 42% са на мнение, че полицията работи дейно, до момента в който 44% са на противоположното мнение. Ниски равнища на оценка за успеваемост се записва във връзка с правосъдната власт – 21% успеваемост, както и при законодателна – също единствено 21%.

62% от българите биха се обърнали с най-голямо доверие при проблем обвързван с персоналната сигурност към полицията. Разлика се регистрира при хората на възраст сред 18 и 29 година, където по-голям дял (над една четвърт) биха се обърнали за помощ към родственици спрямо останалите възрастови категории. Данните демонстрират, че живеещите в дребните обитаеми места и селата в по-голям дял биха се обърнали към полицията за сметка на живеещите в столицата.

На въпрос каква би била реакцията им при нарушение на персоналната сигурност, 73% от хората показват, че биха подали тъжба в полицията. 22% от българите показват, че биха се защитили сами в това число с принуждение при обстановка, в която е нарушена персоналната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни в такава обстановка.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР