Едва 17 души са съобщили на МВР, че ги охраняват

...
Едва 17 души са съобщили на МВР, че ги охраняват
Коментари Харесай

Едва 23-ма души с частна охрана в България... по регистрация

Едва 17 души са съобщили на Министерство на вътрешните работи, че ги охраняват с оръжие, а общият брой на записаните с частна защита е 23-ма. Частните кортежи са единствено 39, като множеството са в София. Това излиза наяве от отговор на полицията до вестник "Сега ", получен по Закона за достъп до социална информация.

От предходната година хората, които имат персонална защита, би трябвало наложително да се записват в Министерство на вътрешните работи. Това бе въведено с нова разпоредба след побоя против Васко Наумов и брачната половинка му на Околовръстното шосе на София. Те бяха нападнати от охранители на Ивайло Борисов-Ториното, които бяха наказани неотдавна - двама от тях дейно, а единият условно.

След багра Министерство на вътрешните работи разгласи, че ще контролира частните кортежи. Тогава основният прокурор Сотир Цацаров призна, че в случаите като този с Наумов страната върви след събитията. Тогава институциите се принудиха да работят под мощен публичен напън, тъй като съвсем цялото нахлуване бе снимано на видео.

Година по-късно броят на записаните е незабележим. Според наредбата би трябвало да се записват и колите, с които се транспортира охраняваното лице. Макар че вкарва обвързване за вписване, нормативният акт не визира един от сериозните проблеми с частните кортежи - безумното шофиране без никакво съблюдаване на разпоредбите за придвижване.

"Сега " попита Министерство на вътрешните работи какъв брой нарушавания са на хора, извършващи персонална защита. Оттам дадоха отговор, че нямат такава информация. Причината е, че в Закона за придвижване по пътищата няма участници в придвижването, избрани като "лица, осъществяващи персонална защита ". Има водачи, пасажери, пешеходци и работещи по пътното платно и по тази причина Министерство на вътрешните работи води статистика единствено на нарушаванията, осъществени от тези категории участници в придвижването.

Наредбата, по силата на която ползващите персонална защита към този момент се записват, е единственото изпитание на държавните институции да се оправят с казуса. На централно равнище в Министерство на вътрешните работи не се съхраняват даже данни дали са налагани някакви наказания по тази разпоредба. Знае се единствено, че от влизането ѝ в действие преди година до момента са осъществени 154 инспекции. За резултатите и възможни наказания обаче информация би трябвало да се търси поотделно от всичките 28 регионални дирекции на полицията в страната.

В наредбата е посочено, че държанието на охранителите се управлява от началниците им. Те се задължават да приготвят и съхраняват следните документи - правила, които включват етични правила и модел на държание, и директива за сигурност, която пък задължава охранителите да са оптимално бдителни и да пазят здравето и живота на възможните нападатели. Освен това охранителите са задължени и да не предизвикат "с държанието си намиращите се наоколо до тях жители, в това число и посредством демонстративно носене на оръжие и/или помощни средства ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР