Едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, но

...
Едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, но
Коментари Харесай

Проучване: Страхът и стигмата пречат за навременното диагностициране на ХИВ |

Едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, само че в огромната си част това са дами в детеродна възраст и се допуска, че са го създали по нужда. Делът на осъзнато изследвалите се е извънредно дребен, демонстрира изследване на публичните настройки във връзка с ХИВ/СПИН на проучвателен център „ Тренд “.

То е извършено през м. ноември 2021 година и беше показано по време на полемиката „ ХИВ към този момент не убива, само че стигмата – да “, проведена от Центъра за полово здраве CheckPoint София в навечерието на Световния ден за битка с ХИВ/СПИН – първи декември.

В същото време ранното диагностициране дава опция за започване на навременна терапия, която разрешава носителите на вируса да живеят дълго, да не заразяват сътрудниците си и да имат здрави деца. С тази опция са наясно единствено 16% от българите, демонстрира още проучването.

„ Аз се веселя, че провокациите не стоят пред пациентите, защото лечението е налична. Тя е налична. С една таблетка на ден хората с ХИВ могат да живеят ефикасен живот. По-скоро се тормозя за успеваемостта на предварителната защита на ХИВ. Липсата на досегаемост до анонимното проучване за ХИВ “, призна на форума Елена Биринджиева, началник на центъра, която повече от 20 години поддържа пациентите с вируса.

През 2021 година CheckPoint София организира анонимно допитване измежду 106 българи, които живеят с ХИВ - 92 мъже и 14 - дами. От тях 26 пациенти признават, че са разкрили ХИВ в късна фаза, когато са имали влошен имунен статус, защото са се тормозили от проучването, тъй като живеят в малко градче или са се страхували от упования резултат.

Една от аргументите за страха е непознаването на актуалните лечения, към половината от диагностицираните са мислили, че носителите на вируса живеят малко. Другата е стигмата в обществото, което отхвърля да ги одобри. Според изследването на „ Тренд “ едвам 15% от българите са подготвени да имат другар с ХИВ. Само една трета са съгласни да работят с ХИВ-позитивен (32%) или да поддържат връзка с притежател на вируса (36%). Да основат семейство с сътрудник с ХИВ са склонни 2%, да живеят с възпален – 7%. Все още всеки пети българин счита, че може да се болести при прилагане на общи тоалетни пространства, а всеки четвърти, че това може да се случи при диалог със инфектиран или при прилагане на неизмити принадлежности.

„ Антиретровирусната терапия към момента не дава опция да се ликвидира вирусът, само че в случай че вирусният товар е под границите на откриваемост, този човек престава да е зара̀зен за близките. ХИВ не може да се предава посредством кихане и кашляне, здрависване, целувка, прилагане на общи принадлежности, облекла, спане в едно легло. Лошото е, че стигмата не е преодоляна и в медицинските служащи. Много медици имат боязън, а това затруднява грижата за пациентите “, призна на форума Марияна Стойчева от Медицински университет – Пловдив.

Доц. Нина Янчева от Медицинския университет в София добави, че пациентите с ХИВ, които се придържат към своята терапия, прекарват по-леко новия COVID-19. Тя уточни още, че едно от най-големите провокации пред грижата за живеещи с ХИВ е ангажирането на други медицински експерти.

В региона на превенцията медицината е напреднала дотам, че към този момент е основано хапче, предпазващо от ХИВ. Т.нар. предекспозиционна терапия с медикамента PrEP, която се ползва върху отрицателни пациенти от рискови групи, беше показана от доктор Ивайло Паков от Медицинския университет в гр. Плевен. Наблюдение върху 230 пациенти, стартирали лечението, демонстрира, че нито един от тях не се е инфектирал, разяснява доктор Паков, който ги е съветвал в границите на взаимната му работа в CheckPoint София. Всяка сряда доктор Паков съветва пациенти за PrEP.

В Световния ден на битката с ХИВ/СПИН номинираната за „ Оскар “ актриса Мария Бакалова поддържа напъните на „ CheckPoint “ за обезпечаване на предварителна защита измежду рисковите от заразяване групи. Тя записа видео, в което споделя по какъв начин се е срещнала с диагнозата ХИВ посредством своя героиня. И споделя за „ множеството усеща и страсти, през които преминаваш, до момента в който научиш, че с една или две таблетки дневно живеещите с ХИВ могат да имат естествена дълготрайност на живота, да имат здрави деца и да не предават вируса на своите сътрудници или на лекари при медицински операции.

Да живееш с ХИВ към този момент не е смъртна присъда. Страшни са стигмата и неразбирането. Страшно е също и незнанието, отлагането във времето, това да си изправен против непознатото “, обобщава актрисата и приканва всички да се изследват.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР