Едва 150 лв. глоба ще плати Веселин Лефтеров, собственик на

...
Едва 150 лв. глоба ще плати Веселин Лефтеров, собственик на
Коментари Харесай

Само със 150 лв. глобиха собственика на концлагера“ за кучета в Галата

Едва 150 лева санкция ще заплати Веселин Лефтеров, притежател на няколко обекта, в които при безчовечен условия са отглеждани кучета от разнообразни породи, за които  Varna24.bg  писа още през лятото.
Административното наказване "глоба " му е наложено от Варненския Районен съд след наказателно разпореждане на БАБХ-Варна.

Собственикът на обектите обжалвал постановлението, касаещо един от обектите му, двуетажна къща в частен парцел, намиращ се в гр.Варна, ул. "Граф Воронцов " № 2 в кв. Галата, населяван от него. Там "бизнесменът " отглеждал кучета от дребни породи, които били недохранени и без чипове. 

До правосъдната сага се стигнало, откакто на 22.03.2017г. във връзка постъпил сигнал от Варненската Районна прокуратура, чиновници от ОДБХ-Варна, в наличието на чиновници на ІV РУ-Варна, направили инспекция в частния парцел.

След като на контролните органи бил обезпечен достъп било открито, че на втория етаж в къщата се намират 17 бр. кучета в зрелост от дребни породи, а в една от стаите имало две кафези, в които имало майки с по пет дребни кученца, бозаещи, на забележима възраст към ден-два.

Големите животни били тествани и се открило, че не са разпознати с микрочип. Собственикът не могъл да показа техните паспорти, като показал, че са били конфискувани от полицейски чиновници при предишна инспекция.

При осъществена инспекция в осведомителната система на БАБХ се открило, че не е регистриран разплодник за кучета на адреса.

Припомняме, че при взаимна акция на варненската прокуратура и полицията на 25 май тази година Веселин Лефтеров е арестуван и против него е формирано досъдебно произвеждане за укриване на налози от противозаконна активност по отглеждане и търговия с кучета, отглеждани при нечовешки условия.

Акцията беше подхваната след сигнал на евродепутата Емил Радев.

В няколко приюта, наподобяващи концлагери в с. Звездица и Галата, Васелин е отглеждал 76 кучета, измежду които множеството породисти, само че и с неуточнен генезис. 

Собственикът на злокобните кучкарници е продавал кучетата с подправени документи у нас и в чужбина. 

"Получих сигнал за противозаконния разплодник от неправителствената организация "Лъки Хънт Фондейшън ". Благодаря на полицията, на прокуратурата и в частност на основния прокурор, който също се срещна персонално със случая. До развръзката се стигна след неговата интервенция и в следствие от професионално осъществената акция на Окръжната прокуратура и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна. Разследването лиши месеци ", описа Емил Радев. 

По думите му незаконната активност е генерирала десетки хиляди левове месечно. "Кучетата са продавани посредством няколко уеб страницата, а парите са получавани от компании, регистрирани на клошари. Документите за генезис на животните са били фалшифицирани. Фалшифицирани са били и подписите на варненски ветеринари, тъй че по случая има голям брой открити престъпления ", изясни евродепутатът и добави, че незаконната търговия с домашни любимци осъществя големи облаги, които стигат до 2 милиарда евро годишно в целия Европейски съюз.

"Състоянието на откритите в развъдника в Звездица към 40 животни е извънредно тежко. Те не са получавали никакви съответни грижи, не са били имунизирани. Негодните към този момент да раждат майки са били убивани, а болните дребни кученца са давани за храна на прасетата. Ушите и лапите на животните са рязани без анестезия, непосредствено с клещите. Това е неприемливо отношение към животните! ", безапелационен бе Радев и посочи нуждата от ефикасна работа от страна на зоополицията.

Очаква се на Веселин Лефтеров да бъдат наложени наказания и за останалите обекти,в които е развивал противозаконна и нечовечна търговия с кучета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР