Едва 14 процента от българските фирми вярват че ще могат

...
Едва 14 процента от българските фирми вярват че ще могат
Коментари Харесай

Само 14% от фирмите у нас вярват, че ще се възстановят от кризата

Едва 14 % от българските компании имат вяра че ще могат да се възстановят след рецесията, подбудена от рестриктивните мерки поради ковид, множеството от фирмите - 61 на 100, чакат да оцелеят, само че да влошат финансовото си положение. Най-вероятна 6 % от сдруженията ще спрат активност, а 3% считат да задържат бизнеса си до края на годината, с цел да употребяват помощта от страната. Само 4 % виждат пазарни благоприятни условия в рецесията и предвиждат по-.добри резултати след кая ѝ.

Това сочат резултатите от онлайн изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за въздействието на пандемията и оценката на ограниченията, подхванати от държавното управление в икономическата сфера. То е направено сред 23 и 27 април измежду над 200 компании, браншови организации и районни покои, оповестиха от пресцентъра на работодателската организация в понеделник.

Бизнесът не е единомислещ в оценката си за икономическите ограничения, които досега са обявени от държавното управление и това проличава в разнопосочните отзиви.

За 40 % от участвалите в анкетата са нужни спомагателни ограничения. Според 25% от интервюираните, ограниченията са уравновесени, на фона на опциите на бюджета и размера на стопанската система на страната ни. Около 20% считат, че ограниченията са несъразмерни или ги дефинират като на вятъра разходвани средства, без действителен резултат върху стопанската система. Част от фирмите смятат, че ограниченията са закъснели и са показани постфактум. Има изразени отзиви, че е нужен фокус към най-пострадалите браншове у нас, като да вземем за пример туризма, показват от БТПП.

От финансовите принадлежности, които държавното управление показа, фирмите дефинират като най-полезна мярката за необезпечени заеми за обезпечаване на ликвидност на дребни и междинни предприятия до 300 000 лева Това е мнението на 34% от интервюираните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР