Едва 13% от българите смятат, че законите в страната важат

...
Едва 13% от българите смятат, че законите в страната важат
Коментари Харесай

82% от българите смятат, че законът не важи за определени хора

Едва 13% от българите считат, че законите в страната важат за всички. Цели 82% от българите живеят с чувството, че за избрани хора царува безотговорност.

Това демонстрира направеното през октомври месец от проучвателен център " Тренд " и Института за дясна политика проучване на ценностните настройки на българите.

Проучването, направено на база 1004 изявленията на пълнолетни българи, е национално представително и окончателните му данни ще бъдат показани на следващия ден, 30 октомври.

На фона на продължаваща години правосъдна промяна и мониторинг от страна на Европейска комисия над България 82% от жителите считат, че законите не важат за избрани хора, 5% декларират, че не могат да преценяват , а единствено 13% дават оценка, че в страната царува върховенството на закона.

От " Тренд " разясниха пред News.bg , че няма никакво подсилване в публичното схващане, че България се трансформира в правова страна . Няма и разлики измежду демографските групи по този въпрос.

Проблемите в правосъдната система, корупционните кавги и шуробаджанащината единствено затвърждават това чувство.

В това отношение изследването на " Тренд " и ИДП не отбелязва позитивно развиване и казусът с върховенството на закона остава като един от най-сериозните проблеми пред България.

Изследването на ИДП и " Тренд " изследва полезностите на българите и настройките им във връзка с основни въпроси - политическите ориентации и полезности (ляво/ дясно), партиите етикети, религията, отношението към абортите, гей браковете, доброволчеството, марихуаната, оръжията и други

 Изследване търси старите и новите ценностни ориентири на българина
Изследване търси старите и новите ценностни ориентири на българина

Институтът за дясна политика и " Тренд "

Като задача Институтът на дясна политика си е сложил да откри в каква степен и посока се е развило българското общество 10 години откакто така наречен преход в България завърши. Когато предначертаните политически хоризонти - народна власт, пазарна стопанска система, европейска и атлантическа интеграция бяха дефинитивно реализирани.

Днес живеем в едно постпреходно общество, а сякаш към момента се работи, а и се експлоатират ориентирите от 90-те години. Затова е и извънредно време да се излезе от остарялата изследователска парадигма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР