Едва 1200 българи с хепатит С се лекуват на година,

...
Едва 1200 българи с хепатит С се лекуват на година,
Коментари Харесай

Проф. Антонов обясни как може да спрем хепатит С

Едва 1200 българи с хепатит С се лекуват на година, а би трябвало да са 5000, с цел да се спре разпространяването на хепатит С в България. Повечето инфектирани не знаят, че носят вируса на хепатит С и не търсят терапия.

Това стана ясно на конференция във връзка Световния ден на хепатита в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и три години след въвеждането на безинтерфероновата терапия за лекуване на хепатит С в България.

Безинтерфероновата терапия за хепатит С се заплаща изцяло от НЗОК от 2016 година Тогава предпочитано се лекуват 901 пациенти с тежка фиброза на черния дроб и други животозастрашаващи болести. През 2017 достъп до лекуване към този момент имат всички инфектирани с хепатит С. В този интервал през терапия минават 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани изцяло.

През 2018 година лекуваните са 1200. От всички лекувани единствено 22 души не са дали отговор на лечението и подлежат на наново лекуване. Те са по-малко от 1%. Добрата вест е, че от 15 май 2019 година НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, особено за неотговорилите на другите лечения пациенти.

“Големият проблем сега е, че медикаментите са обезпечени, само че няма кого да лекуваме. Имаме опция да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а действително през лекуване минават към 1200”, съобщи ръководителят на Българското сдружение по гастроентерология проф. Красимир Антонов и водещ хепатолог в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Интервюто с проф. Антонов, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР