Едва 1 процент от фирмите са проявили интерес към антикризисните

...
Едва 1 процент от фирмите са проявили интерес към антикризисните
Коментари Харесай

БСК: Едва 1 процент от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки

Едва 1 % от компаниите са показали интерес към антикризисните ограничения, финансирани по линия на Българската банка за развиване, 4% към момента изследват опциите на програмата, а за 27% мярката е неприложима. Това излиза наяве от междинните резултати от годишната анкета на Българската стопанска камара. Те бяха показани от ръководителя на БСК по време на онлайн среща, проведена от Министерството на стопанската система с представителите на работодателските организации.
Целта на срещата бе да се регистрира напредъкът по осъществяването на икономическите ограничения от министерството и да се обсъдят оферти на работодателските организации за нови ограничения за превъзмогване на отрицателните последствия от COVID-19. От страна на икономическото ведомство в срещата взе участие министър Лъчезар Борисов. В разискването се включиха и представители на Българската банка за развиване и Фонда на фондовете. От страна на БСК, с изключение на Радосвет Радев, участваха и двамата заместник-председатели на Камарата – Станислав Попдончев и Мария Минчева.
 БСК: Когато се постановат ограничения, би трябвало да знаем какъв резултат търсим БСК: Когато се постановат ограничения, би трябвало да знаем какъв резултат търсим
Бизнесът упорства за ясни критерии за ограничаващите ограничения. Когато се постановат ограничения за две седмици, би трябвало да знаем какъв резултат тър...
В хода на диалога стана ясно, че все още ББР е сключила контракти с 8 банки-партньори, има 874 потвърждения за заеми на стойност 113 млн. лева от общо 500 млн. лева наличен запас. Новото е, че от ограниченията през ББР ще могат да се употребяват към този момент и огромни предприятия, като са увеличени и праговете за кредитиране: за дребни и междинни предприятия – до 1 млн. лева, а за огромни – до 2 млн. лева ББР дава гаранция в размер на 80% на всеки доказан заем.
По отношение на ограниченията по линия на Фонда на фондовете представителите на БСК подчертаха, че чакат бързо адаптиране и разяснение на инструментите, които към този момент остават непознати за по-голямата част от бизнеса. По време на срещата бяха разисквани и ограниченията по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. По мярката „ 3/10 “ – безплатна помощ за микро- и дребни предприятия от 3 до 10 хиляди лева, досега са утвърдени 21 190 планови оферти и са разплатени 172,7 млн. лева Ускорено се работи по известието за в допълнение наддоговаряне за компаниите, които са били отхвърлени, заради непредставяне на документ/и. По процедурата за междинните предприятия – сред 30 и 150 хиляди лева, стана ясно, че до една седмица завършва техническата и финансова оценка, след което още седмица ще е нужна за дефинитивно мнение. След това всички спечелили претенденти ще бъдат поканени за подписване на контракт и ще им бъде възложен период от 30 дни за показване на документи. След приключване на този период, в границите на две седмици, ще бъдат подписани договорите.
Министерството на стопанската система показа и две нови процедури, които следва да започват до края на този месец. До 10 дни се чака отваряне на процедурата за ликвидна поддръжка на дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за 2019 година Срокът за кандидатстване ще бъде 20 календарни дни. Положителното за бизнеса е, че средствата ще бъдат изплатени незабавно при подписване на контракта, предплатено, в цялостен размер. Подготвя се и процедурата за адаптиране на активността на дребни и междинни предприятия в изискванията на ковид и се чака тя също да започва до края на м. ноември, след което в период от 30 календарни дни ще може да се кандидатства по нея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР