Едва 1% от заразените с хепатит у нас се лекуватБългария

...
Едва 1% от заразените с хепатит у нас се лекуватБългария
Коментари Харесай

Само 1 от 10 инфектирани с хепатит знаят, че са носители на вируса

Едва 1% от инфектираните с хепатит у нас се лекуват

България изостава с диагностицирането на хепатит Б и С. Едва един от 10 инфектирани знаят, че са носители на вируса, демонстрират данни на Българския лекарски съюз, информира .

Изоставаме освен с предварителната защита, а и с лекуването, сочат още данните - едвам 1% от инфектираните с хепатит Б и С се лекуват. В същото време - право на профилактика при персоналния си доктор имат здравноосигурените над 20 години.

За хората сред 20 и 65 се поставя проучване на чернодробни ензими един път на пет години. За тези сред 40 и 60 е планувано и проучване за двата вируса, още веднъж през 5 години. А на всяка бременна се поставя проучване за хепатит С.

Според пациентски организации има потребност да се усъвършенства както достъпът до профилактиката, по този начин и до лекуване.

„ България изостава от развитите страни що се отнася до обсега. Ние ще продължим да настояваме да се върви към профилактични прегледи, към проучвания и по-малко в посоката за хоспитализация “, изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ Най-основната компликация е диагностиката, тъй като това са болести без ясна симптоматика “, уточни Силвана Лесидренска, ръководител на съдружие " ХепАктив ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР