Едва 0,3% е разликата между ГЕРБ и БСП според национално

...
Едва 0,3% е разликата между ГЕРБ и БСП според национално
Коментари Харесай

АФИС: БСП догони ГЕРБ, ДПС изпреварва националистите

Едва 0,3% е разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия съгласно национално представително проучване на организация АФИС. При предварителни избори хората на Бойко Борисов биха получили 22,9%, а тези на Корнелия Нинова – 22,6%. Авторите на проучването означават, че сходно равнене на капацитета за последно е имало през ноември 2016 година

В съпоставяне с май т.г. ръководещите губят 3%, а точно толкоз прибавят социалистите.

Авторите на проучването разясняват, че 5% от хората в дейна възраст над 30 година са се отказали от ГЕРБ, до момента в който Българска социалистическа партия качва 6% точно в този диапазон. При групата 18-29 ръководещите резервират водеща позиция, а Българска социалистическа партия спада до рекордно ниско равнище от 3%.

Изолацията на ГЕРБ от електоралната й база е показана от АФИС и по линия на данъчната политика, където хората на Борисов изрично не желаят промени, до момента в който 83% от запитаните желаят увеличено облагане на богатите, 94% - понижаване на Данък добавена стойност върху медикаменти, детски храни, облекла и учебници, 85% - за фамилно подоходно облагане.

25% желаят нови избори, 27% – промяна на министри, 9% – нова коалиция в границите на настоящия парламент. Едва 23% избират опазване на държавното управление в настоящия му тип.

АФИС търсят аргументите за ерозията в поддръжката за ГЕРБ, като напомнят реакциите след митинга на майките, „ които прибавиха черти на студенина и безсърдечие към обществения облик на управляващите”. Не оказват помощ на ГЕРБ и подадените, само че по-късно оттеглени оставки на министри, както и антиевропейската акция към казуса с превозвачите, подета точно от властта.

При избор през днешния ден Обединените патриоти биха получили 5,4% - усъвършенстване по отношение на предходни проучвания поради самодейностите им, които импонират на консервативните гласоподаватели. Въпреки това Движение за права и свободи стабилно им лишават третото място с 10%. Воля би изпаднала от Народното събрание с по-малко от 2%.

Според АФИС ДСБ, „ Да, България” и Съюз на демократичните сили взети дружно имат най-вече 1,5%, като обаче от организацията означават, че в коалиция резултатът може да е по-висок от механичния общ брой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР