Едуард Шимаков и Владимир Попов, които властите в Черна гора

...
Едуард Шимаков и Владимир Попов, които властите в Черна гора
Коментари Харесай

Руснаци са осъдени в Черна гора за опита за преврат от 2016 г.

Едуард Шимаков и Владимир Попов, които управляващите в Черна гора подозират, че работят за съветското военно разузнаване (ГРУ), бяха задочно наказани през днешния ден в Подгорица на 15 и 12 години отнемане отсвобода поради присъединяване си в опит за държавен прелом през 2016 година

" Попов " постоянно е пътувал до България в интервала 2013-2016 година Днес той е с чин подполковник или полковник, написаха в взаимно следствие интернационалната група " Белингкат " и съветското издание The Insider.

За отговорни бяха приети 12 обвинени, измежду които и Андрий Мандич и Милан Кнежевич - водачи на проруския опозиционен " Демократичен фронт ". Те ще лежат в пандиза по 5 години. Всички са приети за отговорни в основаването на проведена незаконна група и тероризъм, заяви публичната Радио и телевизия на Черна гора (RTCG).

" Всеки от тях е имал избрана задача и роля, а в активността си незаконната организация е била подготвена да употребява принуждение и заплашване. При това всички те са осъзнавали дейностите си, желаели са осъществяването им, както и им е било известно, че нарушават законите ", се споделя в цитираното решение на съда.

Прокуратурата твърдеше, че незаконната група е основана на територията на Черна гора, Сърбия и Русия за ликвидиране на премиера Мило Джуканович в деня на парламентарните избори 16 октомври 2016 година Така е трябвало да се провокира неустойчивост и да се смъкна властта, насочила страната към участие в НАТО.

" Безусловно ние изрично отхвърляме опцията за публично присъединяване на Русия към каквито и да е опити на организации за някакви противозаконни дейности ", разяснява преди време Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Черногорското следствие твърди, че руснаците са сглобили групата и евентуално към активността на Широков (истинското му име е Шишмаков) и Попов са причастни съветските спецслужби, защото първият от тях е бил техен чиновник.

През 2014 година Шишмаков е заместител на съветското военно аташе в Полша, само че е екстрадиран от страната по обвинявания в шпионаж в интерес на Русия и е разгласен за личност нон грата.

През ноември предходната година изданията " Инсайдър " (The Insider) и " Белингкат " (Bellingcat) оповестиха след лично следствие, че същинското име на Попов е Владимир Моисеев, чиновник на ГРУ. Адресната му регистрация е в блок, прилежащ на този, в който живее Александър Мишкин, един от обвинените атентатори от Солзбъри.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР