едоволството срещу Apple продължава да расте. Сега и Facebook се

...
едоволството срещу Apple продължава да расте. Сега и Facebook се
Коментари Харесай

Недоволството срещу Apple расте, включи се и Facebook

едоволството против Apple продължава да пораства. Сега и Фейсбук се включи към критиците, които са недоволни от политиката на Apple в онлайн магазина ѝ за приложения за iOS.

Пред организация Reuters Фейсбук е оповестила, че Apple не ѝ е разрешила да добави известие в приложението си, че компанията ще получи 30% дял от таксите, които потребителите заплащат в нова, платена услуга на Фейсбук. Социалната мрежа твърди, че е била заставена от Apple да махне това известие от приложението си, в случай че желае то да бъде позволено до онлайн магазина.

Според Фейсбук, Apple цитирала едно от разпоредбите си, което не поволява на основателите на приложения да демонстрират информация, която не се отнася директно до потребителите. Изглежда, че защото таксата се взима от програмистите, а не от потребителите, Apple не счита информацията за съответстваща за тях.

Фейсбук обаче е на друго мнение: "Повече от всеки път в този момент би трябвало да имаме опцията да помогнем на хората да схванат къде действително отиват парите, които са били платени на дребния бизнес. За съжалание, Apple отхвърли нашето известие за бистрота за тяхната 30% такса, само че ние към момента търсим метод да създадем тази информация налична в приложението ", разяснява обществената мрежа.

Apple не е коментирала тематиката. Спорът е подбуден сле като Фейсбук е желала да пусне онлайн инструмент, посредством който инфлуенсъри и компании да провеждат и организират платени онлайн събития. Идеята е посредством тях фирмите да си оказват помощ с възобновяване на най-малко част от приходите по време на пандемията.

Фейсбук твърди, че е помолила Apple да се откаже от своите 30% такса, които компанията прибира от всяка транзакция и покупка в приложение в iOS. Така парите ще отиват напълно към фирмите. Apple обаче отказала и по тази причина Фейсбук добавила пояснението в приложението си, което пък довело и до отвод то да бъде оповестено в App Store.

С това Фейсбук става следващата компания, която подлага на критика Apple за държанието ѝ. През този месец Apple бе дадена на съд от Epic Games (създателят на Fortnite) с обвинявания, че злоупотребява с позицията си на пазара. Преди това и Spotify и други компании са подлагали на критика Apple за таксата, която компанията прибира от транзакциите. Подобно неодобрение има и към Гугъл, която събира също 30% такса от своя онлайн магазин.

Фейсбук има спор с Apple и поради други проекти на компанията. Тя счита да затегне разпоредбите за онлайн рекламите и техните благоприятни условия да събират данни за потребителите и да ги наблюдават в мрежата.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР