Едновременната смърт на повече от 600 морски лъва от птичи

...
Едновременната смърт на повече от 600 морски лъва от птичи
Коментари Харесай

Птичи грип уби над 600 морски лъва в Перу

Едновременната гибел на повече от 600 морски лъва от птичи грип в Перу още веднъж повдига въпроса за метода на разпространяване на вируса на това рисково заболяване, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира испанския в. " Ел паис ". 

Предполага се, че болестта може да се предава сред бозайниците.

" Ако единствено няколко морски лъва, ловували заболели птици, се бяха заразили и умряли, нямаше да има нищо необичайно ", споделя аржентинският биолог Серхио Ламбертучи. " Но всичките 600 морски бозайника не могат да се заразят от птици ".

" По-вероятно е измежду морските лъвове (вирусът) да се е предал непосредствено ", е мнението и на нидерландския епидемиолог Тийс Куйкен.

На 27 януари край крайбрежията на един от перуанските острови са открити други към 100 морски бозайника, също жертви на птичия грип, което удостоверява това съмнение.

В очакване на дефинитивно решение по въпроса управляващите в Перу приканиха жителите да не се приближават до диви животни, защото сходен контакт може да докара до предаване на вируса на хората.

Птичият грип е остро инфекциозно вирусно заболяване, което визира храносмилателните и дихателните органи при птиците и води до гибел на пернатите. Носителите нормално са диви екземпляри. 

Европа претърпява най-опустошителната зараза от птичи грип до момента, като за една година се наложи да бъдат убити повече от 50 милиона домашни птици. В началото на февруари генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус сподели, че неотдавнашното внезапно нарастване на случаите на птичи грип H5N1 при бозайниците изисква деликатно наблюдаване, само че рискът за хората се смята за невисок. В същото време учените се притесняват, че ще има разновидности във вируса, които могат да причинят пандемия при хората. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР