Едноличен акционер в Сигда инвестмънт е Сигда ООД. Мажоритарен собственик

...
Едноличен акционер в Сигда инвестмънт е Сигда ООД. Мажоритарен собственик
Коментари Харесай

Ахмед Доган прехвърли задлъжнелия ТЕЦ Варна в ново дружество

Едноличен акционер в " Сигда инвестмънт " е " Сигда " ООД. Мажоритарен притежател на капитала на компанията със 70% от него е Ахмед Доган. Останалите дялове са поделени сред Станислав и Ивелина Папазови - наследник и щерка на някогашния министър на превоза в държавното управление на Пламен Орешарски Данаил Папазов.

Новината за прехвърлянето идва единствено дни, откакто стана известно, че държавното сдружение " Булгаргаз " е завело правосъден иск против сдружението " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД, мажоритарна благосъстоятелност на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, в размер на над 3 млн. лева Сумата е насъбрана от неизплатени отговорности за доставки на природен газ за времето от март до септември м.г., както и от неустойки за забавените заплащания. Това оказва се от определение на Варненския областен съд.В исковата молба на " Булгаргаз " се показва, че компанията е осигурила декларирания от " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД годишен потенциал за транспорт на 7800 хиляди MWh/ден. В съответния случай претенциите на държавното сдружение са за предоставения природен газ за осемте месеца на 2022 година За това време Топлоелектрическа централа " Варна " не е употребила предоставения потенциал, само че без значение от това дължи заплащане за него, без оглед на аргументите, заради които газът не е бил оползотворен. Това категорично е било контрактувано в контракта за доставка, написа още в исковата молба на " Булгаргаз ", написа още " Дневник ".

 

За това, че Топлоелектрическа централа " Варна " дължи близо 40 млн. лева на " Булгаргаз " стана известно при започване на януари т.г., когато изпълнителният шеф на компанията Деница Златева заяви, че е заведено дело за събиране на отговорностите. Те са почнали да се натрупат още през 2021 година, като цената на газа стартира да пораства. По тази причина тогавашният шеф на сдружението Николай Павлов запорира сметките на Топлоелектрическа централа " Варна " поради насъбран дълг от 25 млн. лева по неизплатени фактури. По-късно сдружението на Доган съумя да покрие отговорностите си, само че през януари 2022 година те доближават 36 млн. лева Когато на 25 февруари същата година сумата на отговорностите дружно с лихвите доближава 37.4 млн. лева " Булгаргаз " предложения публично Топлоелектрическа централа " Варна " да ги покрие, само че това не се случи.

Още през януари т.г., единствено няколко дни след приключването на периода на контракта сред Топлоелектрическа централа " Варна " и " Булгаргаз ", " Продължаваме промяната " подаде сигнал в Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) и изиска следствие на " допустимо незаконно действие против енергийната и националната сигурност на България ". Именно тогава се разбра, че през предходната година Топлоелектрическа централа " Варна " не е плащал на " Булгаргаз " за доставката на горива и по този начин е натрупал големия си дълг.

 

Топлоелектрическа централа " Варна " дълги години беше измежду обектите, които страната използваше за функционалности като " леден запас " и произвеждане на електрическа енергия за балансиране на енергийната система. На 5 март т.г. обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов разгласи, че сдружението не работи поради насъбраните си отговорности.

Електроцентралата беше продадена на " Сигда " в края на 2017 година от чешката държавна компания " ЧЕЗ ". Тогава договорката беше финансирана с малко над 24 млн. евро заем от Първа капиталова банка. Месеци по-късно, през 2018 година, почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган купи 70% от " Сигда " за към 1.5 млн. лева, съгласно казаното тогава от самия Папазов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР