Eднократна помощ в размер на 1000 лв. за родено дете

...
Eднократна помощ в размер на 1000 лв. за родено дете
Коментари Харесай

Предлагат 1000 лева помощ при раждане на дете на висшисти във Варна

Eднократна помощ в размер на 1000 лева за родено дете във Варна, в семейство, в което най-малко единият родител има висше обучение. За задачата в общинския бюджет за тази година да бъдат планувани и заложени 1 млн. лв., предлaгат от групата на “Възраждане ” в Общинския съвет.

Населението на Варна понижава с към 10 000 души годишно. Все повече деца се отлеждат отвън фамилна среда и фамилията, като съществена градивна клетка на обществото, губи своето първостепенно значение. Целта е стимулиране на виновното родителство и поддръжка на фамилиите с висше обучение, които решат да основат потомство, стимулират се от “Възраждане ”.

По техни данни във Варна годишно се раждат към 2900 деца. От тях към 20 на 100 са с родители висшисти.

Предложението обаче не срещна нужната поддръжка на днешното съвещание на комисията „ Финанси и бюджет “. Мнозинството в зала „ Пленарна “ отхвърли настояването с главен претекст, че то има дискриминационен темперамент. Освен това липсва разбор какъв брой би коствало на общинския бюджет отпущането на възможна финансова помощ.

„ Не можем да разделяме хората по образованието. Демографският проблем в действителност е огромен и би трябвало да се борим с него. Нека обаче се направи разбор, с цел да се види какъв брой средства ще са нужни “, разяснява заместник-кметът с сектор обществени действия Снежана Апостолова.

Съветниците отхвърлиха и друго предложение на техните сътрудници от „ Възраждане “ - за узаконяване на Община Варна по стандартISO37001 – Системи за ръководство за битка с подкупването. В рамките на полемиката стана ясно, че има нов, настоящ стандарт от 2024 година и е редно да се изчака, преди да се подхващат следващи дейности. Наред с това няма показани данни за финансовата стойност на узаконяването, нито каква е неговата успеваемост.

На днешното съвещание на финансово-бюджетната комисия стана ясно, че Община Варна е подготвена с поправения план за главен ремонт на Дома за остарели хора „ Гергана “. След утвърждение на плановото предложение от Министерството на труда и обществената политика ще бъде подписан контракт за финансиране със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Общата стойност на строително-монтажните работи дружно с обзавеждането и оборудването на комплекса е в размер на близо 10,7 млн. лв.. С реализирането на дейностите по плана, като се изключи че ще се модернизира материалната база, ще се благоустрои дворното пространство и ще се обезпечи налична среда за хората с увреждания, ще се увеличи енергийната успеваемост на постройките посредством монтиране на фотоволтаична апаратура. Срокът за осъществяване на плана е краят на 2025 година

Обсъдена бе и нуждата от създаване на нов медицински център на мястото на съществуващата здравна работа в кв. „ Галата “. Съветниците се сплотиха към мнението, че бързо разрастващият се варненски квартал има потребност от нова постройка за здравно обслужване, само че би трябвало да се спазят всички стадии по построяването ѝ, като се стартира от правене на задание за планиране. След полемика бе решено въпросът първо да бъде прегледан детайлно от комисията по опазване на здравето и едвам по-късно – от финансовата комисия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР