Еднократна добавка за част от пенсионерите може да осуети планираното

...
Еднократна добавка за част от пенсионерите може да осуети планираното
Коментари Харесай

Асен Василев се обяви против предизборната щедрост на ГЕРБ и ДПС към пенсионерите

Еднократна добавка за част от пенсионерите може да осуети плануваното трайно повдигане на всички пенсии от 1 юли. Това стана ясно от думите на министъра на финансите в оставка Асен Василев.

Той разяснява предложение, което ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че ще внесат за разглеждане в Народното събрание. То предвиждаеднократна добавка в размер на 75 лв. за пенсионерите с най-ниски пенсии до 526 лв.. Според тях това ще коства 40 млн. лв. на Национален осигурителен институт.

„ Позицията на Министерството на финансите, най-малко откогато аз го оглавявам,винаги е била за трайно увеличение на пенсиите, а не просто да се дават еднократни помощи, “ съобщи Асен Василев и прикани Народно събрание да не се поддава на популизма и предизборните обещания.

„ Даването на добавки предизборно, коледни или великденски, е извънредно порочна процедура. Тя дели пенсионерите на групи. Така в случай че един човек получава пенсия от 527 лв., той няма да получи добавка, само че в случай че пенсията му е с 3 лв. по-ниска – той ще получи 75 лв. добавка. Защо разделяме пенсионерите, а не вършим стъпки към трайно нарастване на пенсиите им? “ съобщи Асен Василев и се аргументира с динамичността на междинната и минималната пенсия в последните 15 години.

Средната пенсия у нас през 2009 година е била 208 лв., в идващите 11 години е нараствала с под 10 лв. на година и по този начин през 2020 година е била 382 лв., сподели Василев и добави, че след трайните нараствания на пенсиите през 2021, 2022 година – междинната пенсия доближава 788 лв. през 2023 година.

„ Това е повече от двойно на междинната пенсия от 2020 година. А 2024 година, от 1 юли в закона за бюджета и Национален осигурителен институт е заложено междинната пенсия да доближи 873 лв., което е съвсем 100 лв. нарастване за всички пенсионери, всеки месец, а не 75 лв. еднократно и предизборно, “ аргументира се финансовият министър.



„ Деленето на пенсионерите на групи, раздаването на пари безпринципно, без да са планувани в бюджета е извънредно порочна процедура, която се употребява, с цел да може да се държат пенсиите ниски. Ние желаеме пенсиите да се усилват и те се усилват, “ съобщи още Асен Василев.

Той заключи и динамичността в размера на минималната пенсия от 2009 година насам – тогава минималната пенсия е била 136 лв., а 11 години по-късно през 2020 година става 250 лв.. През 2023 година е увеличена двойно до 523 лв., а от юли 2024 година са планувани средства, тъй че да стане 580 лв..

Според Асен Василев предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи за еднократна добавка за пенсионерите с най-ниски приходи, която ще коства 40 млн. Лева, на процедура заплашва трайното нарастване на пенсиите за всички пенсионери от юли 2024 година. То планува увеличение на междинната пенсия с близо 100 лв. и с към 50 лв. - на минималната.

Василев изясни, че сега в Национален осигурителен институт са събрани с 6 млн. лв. повече осигуровки от плануваните и че до края на годината те могат да станат 35-40 млн. лева „ само че могат и да не станат “, изясни Василев.

„ При изискване, че в Национален осигурителен институт няма остатък от 40 млн. лв., приемането на такова решение от Народно събрание, което не включва компенсиране от централния бюджет, слага под риск да се създадат трайните нараствания за всички пенсионери, “ сподели Василев и прикани „ да не се заиграваме с популизма, а да създадем това, което е вярно “.

Финансовият министър разяснява, че всички пенсионери заслужават почтени старини и по-високи пенсии, съгласно заслугите си към пенсионната система. По думите му еднократна великденска добавка няма да обхване 90% от пенсионерите, които имат даже с три лв. пенсия, по-висока от линията на бедността, която през 2024 година е 526 лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР