Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски

...
Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски
Коментари Харесай

Еднофамилни къщи в 50-те големи общини ще се санират с евросредства

Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски средства . Условието е те да се намират в 50-те огромни общини . Допустими ще са разнообразни ограничения за енергийна успеваемост, които ще се финансират от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Мерките ще се поддържат по цели 1 и 2 - „ Интегрирано градско развиване “ и „ Интегрирано териториално развиване на районите “. Ще се финансират планове, разпознати въз основата на метода „ отдолу-нагоре “, които са отразени в проектите за интегрирано развиване на общините и интегрирани териториални тактики за развиване на шестте района за обмисляне. Моделът за поддръжка на ограниченията към момента е в развой на създаване. Уточнява се и общият брой здания, които ще могат да се финансират.

Задължително изискване за възобновяване на еднофамилните жилищни здания ще бъде съществуването на направено проучване за енергийна успеваемост и техническо проучване на постройката, което притежателите могат да възложат на експерти. Основната цел е след санирането постройката да реализира по-висок енергиен клас.

Най-големите общини в страната – Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград, ще получават финансиране в границите на Приоритет 1 „ Интегрирано градско развиване “. По втория приоритет ще се финансират ограничения на територията на останалите 40 градски общини. Това са Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.

При осъществяването на ограниченията по ПРР се планува потребление на финансови принадлежности за някои от плануваните интервенции, които ще подтикват реализирането на приходогенериращи вложения и даването на дълготрайни заеми с ниска рента при удобни условия. Подкрепа посредством финансови принадлежности ще се дава в това число в композиция с безплатна финансова помощ в една интервенция.

Към сегашния миг притежателите на еднофамилни жилищни здания могат да осъществят ограничения за енергийна успеваемост посредством заемно финансиране от Фонда на фондовете по линия на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР