Едно затваряне е огромен шок върху икономиката и за колективния

...
Едно затваряне е огромен шок върху икономиката и за колективния
Коментари Харесай

Храна и лекарства от държавата за всички карантинирани над 65 години?

„ Едно затваряне е голям потрес върху стопанската система и за груповия психичен статус на хората. Мерките би трябвало да бъдат локализирани. Ако се подхващат по-сериозни ограничения, фокусът би трябвало да е върху рисковите групи “. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в изявление за Дарик радио във връзка със обстановката с пандемията.

За опцията страната да доставя храна и медикаменти на всички карантирани хора над 65 годишна възраст Дончев разгласи, че при неоходимост това може да се случи.

„ На общинско равнище има обществени патронажи за хора, които нямат опция да излизат и да си обезпечават храна. Това беше планувано още при започване на пандемията. Би могло да се сътвори организация броят да нарасне доста. Капацитетът на патронажите беше интензивен. Разработвани са и проекти за ангажиране и на военнослужещите, в случай че се наложи. Ако това е належащо, това би могло да се направи. България не прави нищо друго от това, което вършат другите страни “, изясни Дончев.

Вицепремиерът разяснява и екшън проекта на правителството за възобновяване на стопанската система.

„ Националният проект за възобновяване и резистентност е написан от специалисти от Министерски съвет и Министерство на финансите. Това е покана за полемика, а полемиката и разискванията започват в този момент. Крайният период за показване на националните проекти за възобновяване и резистентност е април 2020 година Тази първа версия ще бъде изпратена на Европейската комисия. Това не е крайна версия на документа. Процесът по координиране със заинтригуваните страни даже е по-голям от самия документ. Тотален консенсус е неосъществим, само че когато сме положили старания да намерим публичен баланс по тематиката, ще имаме удовлетвореността, че сме създали най-правилният пакет от политики “, уточни Дончев.

Вицепремиерът отговори, че не знае по кое време ще изчезнат здравните опасности, само че този проект ще стартира да се извършва във втората половина на идната година.

„ Той не е за бърза реакция за справяне с пандемията, а е насочен към последствията. Тази година близо 1 милиарда лева бяха пренасочени за ограничения в поддръжка на здравната система. Средствата за идната реакция са в напълно различен инструмент, който се споделя React-ЕU, които е на стойност 1.3 милиарда лева Това е в допълнение финансиране по съществуващи оперативни стратегии и е най-бързият вид за реакция за справяне с рецесията, както и пренасочените средства от оперативните стратегии. Националният проект за възобновяване е насочен за възобновяване на стопанските системи със основаване на дълготрайни предпоставки за напредък и промени. Тук ще има и ограничения за спомагателна подготовка на медицинския личност. Всички ограничения могат да бъдат допълвани. Този документ би трябвало да има ясна политическа рамка, ориентирана към провокациите, които имаме в този момент, и тези, които ще имаме през идващите 6 години “, сподели още вицепремиерът.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР