Едно време, спомням си, всеки ден никнеше Нов Десен Проект.

...
Едно време, спомням си, всеки ден никнеше Нов Десен Проект.
Коментари Харесай

Митологията Нов Ляв Проект

Едно време, припомням си, всеки ден никнеше Нов Десен Проект. Сутрин ставахме с подобен, вечер, преди да легнем, ни ощастливяваше някой различен. И всеки от тях щеше да връща блясъка на десните хрумвания, мощния антикорупционен дух и тотално модернизаторство. Общото във всички тези кухи структури е, че бяха политически генномодифицирани организми. Паразити, които желаеха да усвояват свободни пространства. В нито един от Великите Десни Проекти нямаше дух и сила, тъй като бяха задкулисен инициативи за краткотрайно прилагане. И резултатът беше логически - всеки от митичните планове се издъни с гръм и тропот. България в един миг беше страната с най-вече десни планове на глава от популацията, само че изгодата от тях бе нулева.

Днес се вижда социологически и анализаторски напор да отворят същата ниша в ляво. В последните дни все засичам някой " угрижен " политолог, който да врачува, че Новият Ляв Проект е на хоризонта и всеки миг ще се появи с холивудски спецефекти и сексапилен грим. Този разказ е прост, злостен, безусловно непросветен и целеустремено задкулисен. Неговият лайтмотив е следният - Българска социалистическа партия се свива, Българска социалистическа партия става дребна партия, а това отваря терен за Нов Проект.

Точно на тази телевизионна приказка би трябвало да отдадем и новите политически пируети и плонжове на Мая Манолова, която необичайно за какво се е самообявила за притежател на това Ново Нещо. Ясно си припомням, че когато тя си сътвори своя организацийка, бягаше като гербаджия от отговорност от лепенето на етикети. Съвсем до неотдавна тя бе главният представител на концепцията, че няма ляво или дясно. Дори през днешния ден, когато дамата се е наредила отново първа в редичката на партийните строители, думата " ляво " й дращи езика, тъй като приказва за " обществен план ". И несъмнено доста анализатори ще се опитат да я изкарат новата лидерка на недоволните леви. А оттам-нататък телевизионната фикция към " новия " Ляв или Социален Проект прибавят Михаил Миков, Красимир Янков, Весела Лечева, Антон Кутев...

Нека да не разясняваме имената. Но още от великия Маркс знаем, че левицата носи в душата си план на бъдещето. Интересно какво ли бъдеще ни чака с лица от предишното?

Левите планове не търпят телевизионно инженерство и пожелателно мислене. Както и не можеш да засадиш в тях остарели бурени, които се пробват да минат за нови орхидеи. Левият гласоподавател е безсърдечен и към грешките на своята партия, само че и към фалшификатите, които се пробват да му пробутат. Точно поради това опитите за Нов Ляв Проект с ефирен лифтинг и интервенция за увеличаване на бюста няма да сработят.

Днес се намираме в качествено нов стадий от развиването на левицата у нас. Тя е изправена пред тестването да осъществя концепциите си в ръководството и резултатът от това май ще е най-социалният бюджет в годините на прехода.

Българска социалистическа партия е направила доста неточности в своя исторически път. Но е останала същинска, жива партия с действителни хрумвания. Сега някой се пробва да сътвори картонена квази-БСП. Нека да се опитат. Приятно ще е да забележим по какъв начин се провалят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР