Едно време Мариупол беше процъфтяващ пристанищен град с близо 440

...
Едно време Мариупол беше процъфтяващ пристанищен град с близо 440
Коментари Харесай

От красив и процъфтяващ до масов гроб: Опустошеният от бомбардировките Мариупол

Едно време Мариупол беше преуспяващ пристанищен град с близо 440 000 поданици. Руската войска, която атакува Украйна на 24 февруари, в това време го трансформира в всеобщ гроб и пустиня от отломки. Разказ в фотоси на Грета Хаман за " Deutsche Welle ".

Пристанището на Мариупол през октомври 2018: място за разходки и отдих. Градът тогава се хвалеше с това, че има " най-топлите плажове “ в цяла Украйна. Пристанището беше и значим стопански фактор за Мариупол. Много украинци работеха за компании, които директно или индиректно бяха свързани с пристанището на града. Оттук Украйна изнасяше желязо, стомана, жито и машини по целия свят.

Два месеца след началото на съветската нападателна война против Украйна от Мариупол не потеглят към този момент съвсем никакви кораби. " Всички значими обекти на градската инфраструктура, измежду които морското пристанище и фарватера, бяха освен минирани, само че и блокирани чрез плаващи кранове “, сподели съветският министър на защитата Шойгу пред организация Интерфакс. Ето по този начин наподобява през днешния ден регионът на пристанището в Мариупол.

Деца играят край водоскоците в парка, намиращ се в центъра на града. Тази фотография е направена на 20 юни 2019 година. Зад раззеленените дървета се вижда силуетът на една църква.

Същата църква я откриваме и на по-нови фотоси. Този кадър е сниман на 1 април 2022 година. Човек мъчно би могъл да допусна, че в миналото това е било красиво място, предразполагащо към разходки и игри на децата.

Драматичният спектакъл на Мариупол закупи печална популярност по време на кървавото нахлуване на съветските войски против града. На тази фотография от 30 август 2014 се виждат младежи, които стачкуват против едно съветско нахлуване – още по това време имаше борби и напрежения в Източна Украйна. Театърът обаче към момента беше храм на културата и контактите сред хората.

Днес нещата са радикално разнообразни. Така наподобява театърът след опустошителното въздушно нахлуване на руснаците, осъществено в средата на март. Няколкостотин цивилни жители бяха потърсили леговище в постройката на театъра в Мариупол, множеството от тях в това време са мъртви.

" Азовстал "  спадаше към най-големите металургични фабрики в Европа. На това място се произвеждаха тонове стомана и желязо. Също както и пристанището, комбинатът беше измежду най-големите работодатели в района. Снимка от 2017 година демонстрира предходния тип на завода.

А това е фотография от 17 април 2022 година. Кадърът наподобява на неестествен фон, основан за кино продукция, само че в действителност е действителен резултат от съветските бомбардировки. И досега украински бойци удържат позициите, които са заели в разрушените здания на някогашния комбинат. Украинската страна приказва за над 1000 бойци, а руснаците – за 2000. Путин разпореди заводите да не бъдат напълно унищожавани, а единствено обкръжени и изолирани от външния свят. На фотографията: боец, който се бори за Русия.

Тази фотография от лятото на 2018 дава визия по какъв начин са изглеждали улиците и алеите на Мариупол преди окупацията на града от съветските войски. Кадърът демонстрира церемониал в чест на четвъртата годишнина от освобождението на града от съветските сепаратисти.

Снимките, които демонстрират днешния Мариупол, са без изключение фрагменти на тотално опустошаване и гибел. Дърветата са обгорели, жилищните блокове и другите здания са опожарени и разрушени. На доста от фотосите на информационните организации се виждат трупове на хора, които лежат по улиците на града. Украинците погребват своите близки и съседи в дворовете си. Мариупол към този момент не е място за живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР