Едно време кражбата на диаманти и коли се смяташе за

...
Едно време кражбата на диаманти и коли се смяташе за
Коментари Харесай

Пуле - какво е специалното на сръбското сирене, което е най-скъпото в света

Едно време кражбата на диаманти и коли се смяташе за дръзка (да не загатваме, че е престъпление). Сега се оказва, че храброст би трябвало даже и за кражбата на... сирене. Точно по този начин, случаите на обири на сирене въобще не се малко. Особено в Нидерландия.

Местна плантация е била набелязана от джебчиите поради скъпите сирена, които създава. Задигнати са 60 бройки сирена от краве мляко, тежащи към 22 кг, на стойност от цели 22 000 $. Загубата за фермата обаче не е единствено финансова - попилени са месеци упорита работа, вложена в производството на сирената.

Защо обаче крадците избират да задигнат сирена вместо скъпи полезности? Отговорът се крие в самата история - сиренето не е просто какво да е сирене, то е по-специално и поради това е и много скъпо. Въпросното нидерландско сирене може да се открие единствено в определени ферми по света и несъмнено, се предлага на стремглаво високи цени.

Най-скъпото и рядко сирене в света обаче не е холандско. То се назовава " пуле ", прави се от млякото на балкански магарета и се създава единствено в естествения резерват Засавица в Сърбия. Магаретата са заплашен тип и са под специфична отбрана, а процесът на доенето им лишава три месеца. Произведеното мляко е с високо наличие на протеини и е прието от Организация на обединените нации като добра опция за хора с алергии към кравето мляко.

И с цел да бъде сиренето даже още по-специално, то се прави по загадка рецепта от 1700 година, на която се дължи наситената му и мека консистенция. За един кг сирене са нужни 25 литра магарешко мляко. Фермата продава единствено към шест до петнадесет кг сирене на година, на цена от над 1000 $ на кг.

Друго първокласно сирене, което също се подрежда измежду най-специалните, е това от лос, което се прави единствено в една плантация в Швеция. За млякото се разчита на тримата лосове на име Гулан, Хаелга и Джуно. Процесът на доене е също толкоз сложен, колкото и при пулето - случва се единствено от май до септември. През тези месеци се създават към пет литра мляко на ден. Сиренето се продава за 500 $ за 450 грама.

Сред другите първокласни сирена попадат White Stilton Gold от Англия, в което се съдържа ядливо злато, както и Caciocavallo от Италия, което пък се назовава още конско сирене, тъй като през средновековието търговците са го привързвали към опашката на коня, разбираме от Outlook India.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР