Едно съдебно решение и едно министерско изказване отново разбуниха духовете

...
Едно съдебно решение и едно министерско изказване отново разбуниха духовете
Коментари Харесай

Продължава войната между дивокъмпингуващи и държава

Едно правосъдно решение и едно министерско изявление още веднъж разбуниха духовете на "Корал ". Но породилият се проблем надалеч надвишава мащабите на този плаж. Става въпрос за дългогодишния спор имат ли право феновете на дивото къмпингуване да разпъват палатки отвън обособените като зони за къмпинг места, в това число и на самия плаж, или не.

Казусът подсети за себе си, откакто на 4 май Районният съд в Царево излезе с решение, че се глобява музикантът Васил Гюров с 300 лева поради къмпингуване на "Корал ". Гюров и фамилията му от години прекарват по този метод лятната отмора и са известни с това, че пазят идеята за незастрояване на едно от дребното останали диви места по Черноморието.

"Решението на съда е направено въз основата на една разпоредба на общината, която е безусловно противоконституционна. Това е един от методите локалната власт в лицето на кмета и заинтригуваните да придобият едни терени да се оправят с нас. Ние сме хората, които осветлихме 38 противозаконни строителни за градеж, това попречи на тези хора да застроят това място и те ни припознаха като спънка да осъществят желанията си. От две години сме подложени на съществени репресии, в които взе участие прокуратурата, полицията, регионални представители - цялата държавна администрация ", разяснява Гюров пред телевизия "България он ер ".

Кой по какъв начин чете законът

Самото правосъдно решение към момента не е оповестено. С него не е осведомен и самият Гюров. По думите му в началото (през 2017-а) никой не е желал от него персонална карта, с цел да удостовери самоличността му, нито му е писал акт на място и прочие

Известно е единствено, че решението стъпва на Наредбата за запазване на публичния ред на Община Царево, в която е записано, че всеки, който е решил да разпъне палатка, сложи каравана или друго оборудване в "имоти на територията на общината " за "бивакуване ", би трябвало да има издадено позволение от...главния проектант на общината. Става въпрос за всички парцели отвън избраните за туризъм хотели, къмпинги и прочие, като концепцията е да се прекрати свободното слагане на палатки и каравани.

Този текст в наредбата датира от 2016 година Дотогава имаше условие единствено в случай че някой е решил да къмпингува свободно в рамките на частен парцел, да получи единодушие от притежателя. Най-често парцелите в горичките зад дивите плажове не са обозначени като частна благосъстоятелност и от време на време пораждат кофликти.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък привнесе за задълбочаване на казуса, като разгласи, че къмпингуването е неразрешено със закон. Което обаче не е напълно правилно.

"На плажовете е безусловно неразрешено да се слагат каравани, палатки и член 10 на ЗУЧК и идващите ясно изброява какви са дейностите, които могат да се правят на морския плаж и какво може да се слага на морския плаж ", счита Ангелкова.

Визираният член 10 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие вкарва следните забрани за така наречен Зона А (условно казано плажната линия и 100 м зад нея):

строителството на плътни огради; слагането на заграждения, ограничаващи свободния пешеходен достъп (освен в случай че не става въпрос за обекти на националната сигурност); търсенето, изследването и употребата на естествени благосъстояния, като се изключи дейностите, свързани с добива на лечебна тиня, сол, минерални води и с построяването на геозащитни, брегозащитни и брегоукрепителни съоръжения; заустването на непречистени отпадъчни води; построяването и употребата на депа и други уреди и съоръжения за оползотворяване и неутрализиране на отпадъци; използването на артикули за растителна отбрана и минерални торове, като се изключи записаните биологични артикули за растителна отбрана и торове; развиването на производства, отделящи замърсяващи субстанции.

Тук възбрана за палатки и каравани няма. Описано е какво е позволено - всички обекти, които съпътстват един плаж, даден чартърен или на концесия - заведения, увеселителни уреди, плажни такъми и прочие В случая с "Корал " тези действия не са позволени, тъй като той е вписан като плаж за природосъобразен туризъм дружно с "Иракли " и "Бяла-Карадере ".

Чл. 10а с записка под линия показва, че "в Зона А се позволява къмпингуването отвън категоризираните къмпинги при условия и по ред, избрани в Закона за туризма и характерните правила и нормативи, планувани в други закони ". Бележката под линия указва, че този текст от закона влиза в действие с влизането в действие на изискванията и реда за къмпингуване отвън категоризираните къмпинги, избрани в Закона за туризма.

Такива правила обаче към момента няма направени. Работна група, в която влизаха специалисти от Министерство на туризма в мандата на Ангелкова и неправителствените организации, защитаващи от застрояване последните три останали диви плажа, бе образувана, само че по този начин и не излезе с съответни решения по какъв начин да се уреди въпросът с така наречен диво къмпингуване. И въпросът увисна и това лято. Така излиза, че палатките на плажа не са неразрешени в листата с ограничаващите действия по член 10 и в това време са сложени под позволителен режим с общински наредби. Като тази на Община Царево.

Преди години Община Несебър бе записала в същата разпоредба за запазване на публичния ред санкции за слагане на палатки и прочие, само че при обжалване, текстът падна в съда. Община Шабла пък откри компромисен вид - отреди имоти за свободно къмпингуване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР