Едно романтично завръщане с вечните теми за любовта и за

...
Едно романтично завръщане с вечните теми за любовта и за
Коментари Харесай

Лястовичката от Пучини представя днес Русенска опера

Едно сантиментално завръщане с безконечните тематики за любовта и за трагичния житейски избор сред идеалите инеизбежността на действителната реалност, ще хвърлят в океана от страсти и героите в операта, и публиката, покорена от силата на музикалните внушения.Над всичко обаче, се извисяват любовта и хубостта.

В ролята на Магда де Сиври ще се показа Нели Петкова, в Лизетще се превъплъти Теодора Чукурска, Борис Луков ще забележим и чуем като Руджеро, а Пруние ще бъде Александър Баранов.

Диригент на спектакъла е Вилиана Вълчева, диригент на хора – Стелияна Димитрова-Хернани, а режисурата е на Татяна Соколова. Сценограф е Габриела Кърджилова, а художник на костюмите – Яна Дворецка.

“ЛЯСТОВИЧКАТА " на Пучини е произведение, което той основава в края на креативния си и житейски път. За написването му получава предложение във Виена, където е поканен да напише оперета и първоначалноотказва, само че след това приема и сътворява тази прелестна своя опера.

Характерна в " Лястовичката " е нейната ефирна музикална комбинация, която оставя без мирис слушателя до самия край. И всеки от героите има своите лични присъщи музикални линии. Това е постоянно срещано при композитора, само че тук е мощно заложено, изключително в двете двойки Пруние - Лизет и Магда - Руджеро. Типично, като в оперета, имаме за първи път субретна и сериозна двойка.

В множеството свои оперни творби Пучини залага в основата на веристичното либрето проблема за любовта и бедността. Когато недоимъкът влезе през прозореца, нормално любовта излиза през вратата. Тук обачеисторията сред метресата и студента не приключва с драматичен край.

В “Манон Леско ”, “Мантията ”и “Бохеми ” гибелта върви редом с неналичието на пари. Тук просто Магда напуща наивния Руджеро и се връща при по-възрастния, само че богат Рамбалдо. Всички фантазии, юношески мечти, същинска обич и благополучие, се оказват невъзможна хапка в парижката реалност от началото на 20 век.

" На мен персонално „ Лястовичката “ ми е обичаната опера, тъй като от моя позиция е един съвършен шедьовър в музикално-сценичната литература. Пучини със своя зрял талант хваща за гърлото и най-претенциозния оперен познавач и не го пуска даже и за миг. „ Лястовичката “ е очеркът на епохата от началото на 20 век. Малко обич, доста вяра и шампанско, както и блян към невъзможното! ". Това описа тенорътна Русенска опера – Борис Луков, който ще чуем в ролята на Руджеро в операта " ЛЯСТОВИЧКАТА " на гениалния Пучини.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР