Едно от стартиращите предприятия е посочило като адрес малка къща

...
Едно от стартиращите предприятия е посочило като адрес малка къща
Коментари Харесай

Съмнителни посредници в сянка печелят милиарди от венецуелски петрол

Едно от започващите предприятия е показало като адрес дребна къща в работен квартал в столицата на Венецуела , чийто притежател в никакъв случай не е чувал за компанията. Друга фиктивна компания, основана в Хонконг , е основана през 2020 година, а трета – принадлежи на испански търговец на първични материали , упрекнат от управляващите на Съединени американски щати в хипотетично подкрепяне на съветски олигарси в пране на нелегално добити облаги . Всички те са измежду десетките неразбираеми и съмнителни медиатори и посреднически компании , които са в центъра на новите репресии във Венецуела против корупцията в държавната петролна промишленост. В същото време елементарните венецуелци се питат по какъв начин над 20 милиарда $ доходи , генерирани от доставки на нефт , видимо са изчезнали .

Разплитането на мистерията стартира по-рано този месец, когато управляващите арестуваха 21 души , измежду които ръководители на компании, висши чиновници и народен представител, в границите на следствие за изчезнали заплащания за доставки на нефт . Отразявайки изявеното предпочитание на държавното управление да разпространява своя антикорупционен поход, тази седмица държавните медии предоставиха голям брой фотоси на обвинените, облечени в оранжеви гащеризони, които влизат в първото си правосъдно съвещание. Както е известно, Венецуела от дълго време е съществено наранена от огромна корупция .

В последната ранглиста на „ Transparency International “ страната от ОПЕК е на четвърто място по корумпираност в света. Въпреки това, хората, заемащи високи управнически, позиции рядко са подвеждани под отговорност . Когато въпреки всичко се стигне до арести на високопоставени лица, венецуелските жители са склонни да ги преглеждат като резултат от подмолна битка сред съперничещи си авторитетни фигури в ръководещата социалистическа партия, а не като независимо разпределяне на правораздаване в страна, в която множеството институции не са самостоятелни. Утвърдената просвета на корупция и непрозрачният темперамент на противозаконната търговия със недопечен нефт издигат злоупотребите на доста високо равнище.

Въпреки че последствията от абсурда , обвързван с облагите от нефт , не престават, един от главните представители на властта – Тарек Ел Аисами , постоянно именуван „ петролния цар на страната “ , към този момент е обект на гневни рецензии . Той подаде оставка след арестите, при които беше арестуван и близкия му помощник Хоселит Рамирес , който изпълняваше функционалностите на регулатор на криптовалутите във Венецуела. Съединени американски щати към този момент са разпознали и двамата като бегълци от правораздаването .

Макар че венецуелските управляващи не са показали публично Ел Аисами като цел на следствието , множеството от съмнителните транзакции в държавния петролен колос „ Petroleos de Venezuela SA “ са станали точно под негово управление и до момента в който Асдрубал Чавес, братовчед на починалия президент Уго Чавес, е бил отпред на компанията, необятно известна като „ PDVSA “. Вътрешни документи на „ PDVSA “, отразени от “Associated Press ”, демонстрират, че към август 2022 година държавната петролна компания е дължала 10,1 милиарда $ на 90 други най-вече незнайни търговски компании, които се трансфораха в съществени купувачи на венецуелски недопечен нефт, откакто Съединени американски щати постановиха стопански наказания в границите на акцията за събаряне на президента Николас Мадуро .

Допълнителни 13,3 милиарда $, съответстващи на 241 доставки с танкери, се дължат непосредствено на националното държавно управление вследствие на счетоводна „ маневра “ на „ PDVSA “, осъществена през октомври, посредством която се трансферира отговорността за събиране на неплатените фактури непосредствено на администрацията на Мадуро вместо парични хонорари. Тази сума е по-голяма от всички валутни запаси, съхранявани в централната банка на Венецуела. По-късно стана ясно, че всички товари с нефт са продадени на консигнация с огромна отстъпка заради глобите, които са разубедили по-утвърдените търговци да вършат бизнес с Венецуела.

Прибягването до медиатори от страна на „ PDVSA “ внезапно набъбна през 2020 година, когато администрацията на Тръмп стегна глобите със опасността да изключи от стопанската система на Съединени американски щати всяко физическо лице или компания, без значение от националността или местоположението им, които вършат бизнес с държавното управление на Мадуро. Наказателното деяние , съчетано с провокирания от пандемията световен спад в търсенето на нефт, стана причина производството на компанията през това лято да се срине до едвам 350 000 барела дневно – единствено 10% от това, което произвеждаше, когато Чавес встъпи в служба през 1999 година

За да заобиколи западните банки, Венецуела стартира да приема заплащания в съветски рубли, артикули, закупени при бартер , или криптовалута . Невинаги обаче заплащанията са били осъществявани. Вътрешните документи демонстрират, че несъбраните заплащания, дължими на „ PDVSA “ от медиатори, варират от едвам 526 $ до 1,2 милиарда $ към август. Сред тези, които са в листата с просрочени отговорности, е „ Walker International DW-LLC “, която дължи на „ PDVSA към 77 млн. $ “, съгласно вътрешните документи. Компанията е записана в Обединените арабски емирства, само че е показала като адрес във Венецуела скромна къща съвсем в подножието на планинската верига, която отделя Каракас от Карибско море.

Венецуелските управляващи към момента не са съобщили публично какъв брой пари вероятно липсват , нито са показали съответни компании , които проверяват. Въпреки това, Мадуро употребява някои от последните си вечерни изяви по държавната телевизия, с цел да предизвести министрите и други чиновници да бъдат бдителни против корупцията и да ги призове да си правят работата съзнателно . Привърженици на ръководещата партия даже се събраха на антикорупционен митинг в Каракас.

Предишните репресии като ареста на някогашния изпълнителен-директор на „ PDVSA “ през 2017 година не способстваха за изкореняването на порочните практики от венецуелската петролна промишленост, която обезпечава съвсем всички доходи в твърда валута на страната. Много анализатори подозират, че Мадуро поставя много старания да се оправи с сериозните проблеми, свързани с паричните потоци, и да стабилизира стопанската система основно поради президентските избори през идната година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР