Едно от пророчествата на Ванга, че в бъдеще водата ще

...
Едно от пророчествата на Ванга, че в бъдеще водата ще
Коментари Харесай

Сбъдна се пророчество на Ванга: Спекуланти пускат водата на борсата

Едно от пророчествата на Ванга, че в бъдеще водата ще стане по-скъпа от златото, е напът да се сбъдне. Спекулатни изкараха водата на фондовата борса наред със златото и нефта. Много скоро сладката вода, както и всички други артикули като злато, сребро, платина и петрол, към този момент ще може да се търгува въз основа на нейната стойност. Това ще стане факт, откакто компанията CME Group започва фючърси за вода, която да се продава на фондовата борса, заяви осведомителният портал „ thinkinghumanity.com “.

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq – една от най-големите и най-важните фондови тържища в света. Тя стартира да се търгува на Чикагската стокова борса при започване на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на Щатски долар 486,53 за акър фут (1 акър фут е еднакъв на 1 233,48 куб. м).

Това обаче поражда опасения за комодификация на този главен и най-съществен естествен запас, разяснява порталът. Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а затова и за производството на храна.

Тя е от значително значение и за индустрията и за световната стопанска система. Следователно контролът върху водата от страна на огромни корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да значи, че тя не е разпределена по подобаващ метод или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена за осъществяване на облага.

Една от аргументите вложителите да виждат водата като толкоз доходоносна стока, в която да влагат, е че огромна част от света изчерпва сладките води, защото търсенето на вода надвишава предлагането.

В допълнение към това световното стопляне понижава запасите от сладка вода в международен мащаб. Следователно може да се чака цената да се увеличи в дълготраен проект.

Фючърсите на NQH20 ще бъдат новаторски инструмент за по-прозрачно даване на вода на селскостопански, търговски и общински консуматори, а оповестяването на цените и прекачване на риска може да помогне за по-ефективното координиране на предлагането и търсенето на този жизненоважен запас.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се счита, че заради световното стопляне към 2/3 от международното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода към този момент не е обезпечен.

Много геополитически анализатори също предизвестяват, че защото сладките води стават все по-оскъдни, това може да аргументи финансови бедствия и даже да докара до войни сред страните, които се стремят да управляват доставките на вода.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР