Едно от основните предизвикателства на 21-ви век в глобален план

...
Едно от основните предизвикателства на 21-ви век в глобален план
Коментари Харесай

Отредиха ни пето място в света по темп на застаряване на населението

Едно от главните провокации на 21-ви век в световен проект и в Европейския съюз е застаряването на популацията и, надлежно - застаряването на работната мощ. По данни на Организация на обединените нации, България е на пето място в света по ритъм на застаряване на популацията, показват от Българската стопанска камара /БСК/.

Увеличаващата се възраст на работещите е предизвикателство за всички, още повече, че с придвижване на възрастта се усилват хроничните незаразни заболявания (ХНБ) измежду популацията, в това число и измежду работещите. Доброто здраве на популацията е съществена причина за икономическо и обществено развиване и е от витално значимо значение за всеки човек и обществото като цяло, акцентират от работодателската организация.

В тази връзка, Българската стопанска камара е създала Наръчници за адаптиране на работните места и дейностите към характерните потребности и благоприятни условия на хора с хронични болести.

Наръчниците се отнасят до три от най-разпространените хронични болести измежду работната мощ (хипертония, диабет и хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ). Те съдържат методически насоки и инструкции, като дават информация за: разпространяване на ХНБ и тяхното значение за публичното здраве; рискови фактори, свързани с работната среда, съществуващото законодателство по сигурност и здраве при работа, европейски политики и положителни практики; резултати от анкетно изследване на потребностите за адаптиране на работната среда; характерност и статистически данни за заболяването; организация на здравното обслужване; условия на труд при съответното заболяване и последствия от заболяването; оценка на риска и неговото ръководство - промени в организацията на работния развой, обезщетителни и защитни ограничения, здравно обслужване, обучение; промоция на здравето и работоспособността.

На 15 юни, от 14.00 ч., в двучасов безвъзмезден уебинар специалисти в региона на опазването на здравето ще показват опциите пред обществените сътрудници, мениджърите, експертите по човешки запаси при въвеждането на политики и практики за обезпечаване на работна среда, съобразена със характерните условия и потребности на работещите с хронични болести.

Целта е да се обучат, осведомят, съветват и подкрепят мениджъри и експерти по човешки запаси, по сигурност на труда и службите по трудова медицина, синдикати, служащи и чиновници от целевите групи от предприятията за: внедряването в тяхната процедура на създадените рекомендациите и напътствията залегнали в Наръчниците и показване спецификата на създадените в тях новаторски принадлежности и модели; образование и консултиране по създадените Наръчници за адаптиране на работните места и дейностите към характерните потребности и благоприятни условия на хора с хронични заболявания; практическо внедряване на новаторски принадлежности за адаптиране на работните места и дейностите към характерните потребности и благоприятни условия на хора с хронични болести.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР