„Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не

...
„Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не
Коментари Харесай

10 малко известни факта за живота на Стивън Хокинг

„ Едно от главните правила на Вселената е, че нищо не е съвършено. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме. “

Думи на Стивън Хокинг – един от брилянтните мозъци на нашето време. На 14 март 2018 година английският астрофизик отлетя вечно. Той умря на 76-годишна възраст. Със своите теории за Вселената приживе Хокинг съумя да влезе в челните страници на вестниците.

Той е роден на 8 януари 1942 година (300 години след гибелта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, само че по време на Втората международна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене.

Когато е на 11 години, родителите му се реалокират в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 година е признат в Оксфордския университет, където не е допустимо да учи математика (както той искал), по тази причина записва физика, макар желанието на татко му да учи медицина.

През 1963 година, до момента в който учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Какви са връзките му с папата, по какво дефинира политическите си възгледи и кои са другите му гении? Германското издание „ Фокус” събра отговорите на тези въпроси и други забавни обстоятелства за популярния академик.

1. Като дете се занимава с конна езда, като възпитаник в Оксфорд е носови (на британски: cox) в тима по академично гребане. Първите признаци на заболяването му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е сложена на 21-годишна възраст, малко преди първия му брак.

2. От 1985 година употребява специфичен уред, с цел да приказва. Компютърът, конфигуриран в инвалидната му количка, му разрешава с изключение на да приказва, да написа публикации, други текстове, да употребява Интернет и е-поща. Управлението се прави посредством придвижване на единствения мускул, който Хокинг може да управлява – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специфичен инфрачервен датчик, вграден в очилата му.

3. Наред с останалото, Хокинг е телевизионна и кино звезда. Той взе епизодично присъединяване в сериалите „ Космо и Уанда “, „ Теория за огромния гърмеж “, „ Дилбърт “ и „ Футурама “. Той е единственият воин в „ Стар Трек: Следващото потомство “, който играе самичък себе си.

4. Заради многото му появявания в анимационния сериал „ Семейство Симпсън “ доста хора по света считат, че Стивън Хокинг е в действителност само анимационен воин.

5. Той беше член на Папската академия на науките, и то макар че беше публично безбожник. Академията се намира под директната отбрана на папата. Това наподобява много необичайно на фона на обстоятелството, че Хокинг употребява своите теории и открития като доказателство, че няма Бог – съгласно него безкрайността на Вселената приказва срещу съществуването му.

6. Хокинг беше политически деен. Физикът употребява своята популярност, с цел да даде публичност на своите политически възгледи. На президентските избори в Съединени американски щати през 2000 година Хокинг поддържаше съперника на Джордж Буш-младши – Ал Гор. Позициите му за войната в Ирак, нуклеарното въоръжаване и климатичните промени също са много безапелационни.

7. Особено мощно ученият извиси глас през 2013 година, когато изрече взаимност с университетския протест на Израел. По това време той участваше в конференция в еврейската страна.

8. Хокинг пишеше детски книжки. Издал три на брой дружно с щерка си Луси Хокинг. Първата книга се споделя „ Тайният ключ на Джордж за Вселената”, а другите две са нейни продължения.

9. Стивън Хокинг искаше да патентова името си като марка.

10. Физикът не беше тъкмо оптимист за бъдещето на човечеството. Той смяташе, че има огромен риск човечеството да бъде изтрито от лицето на Земята поради световно стопляне, нуклеарна война, вируси, развити посредством генно инженерство или различен прелом.

Източник: 10te.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР