Едно от нещата, заради които арабският свят е доста критикуван,

...
Едно от нещата, заради които арабският свят е доста критикуван,
Коментари Харесай

Жената, която се опълчи срещу правилата

Едно от нещата, поради които арабският свят е много подложен на критика, е обвързвано с правата на дамите. Всъщност тези права са много лимитирани, като отговорностите са повече. Като да вземем за пример наложителното носене на хиджаб в Иран.

През последните седмици в Иран има голям брой митинги, подбудени от гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе арестувана в Техеран от нравствената полиция поради погрешно носене на хиджаб. Няколко часа по-късно е откарана в болница, тъй като съгласно полицията е припаднала.

Но хората не се връзват на тези пояснения и излизат на митинг. Своеобразно непокорство и митинг сподели нейната сънародничка  Елназ Рекаби . Катерачката взе присъединяване в шампионат, провел се в Южна Корея, и отхвърли да излезе с хиджаб на главата каквито са разпоредбите в родината ѝ.

В резултат на това тя бе посрещната в Иран като воин, написа ESPN, само че пък част от поддръжниците ѝ са изразили опасенията си към сигурността на Рекаби. Прави усещане, че при интервютата от летището, които тя дава, още веднъж не носи хиджаб.

Елназ Рекаби е с черна бейзболна шапка с козирка и качулка, тъй че косата ѝ въпреки всичко да бъде прикрита. Катерачката дава и много забавно пояснение пред медиите за липсата на хиджаб по време на надпреварата в Южна Корея.

Тя твърди, че е била много заета в това да приготви оборудването си и просто не ѝ е останало време да постави хиджаба. Иранският сайт IranWire пък твърди, че Рекаби е била арестувана незабавно след кацането и е откарана в известния ирански затвор Евин.


Но пък в Twitter иранското посолство в Сеул отхвърля сходни изказвания, наричайки ги неверни и подправени, като даже са разгласили фотография на Рекаби от шампионат в Москва, на който тя взе бронзов орден и носи хиджаб.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР