Едно от нещата, с които правителството на Кирил Петков дойде

...
Едно от нещата, с които правителството на Кирил Петков дойде
Коментари Харесай

Кирил Петков може да остане в историята като най-антибизнес премиерът

Едно от нещата, с които държавното управление на Кирил Петков пристигна на власт, както и самата поръчка на неговата партия „ Продължаваме промяната “, беше тезата за новите и необвързани лица, които идват от частния бранш и ще съставляват сериозно мислещи, частно насочени и новаторски управленци. Самите думи „ бизнес “, „ частен бранш “ и „ нововъведения “ твърдо залегнаха в реториката на новото ръководство и станаха негов лайтмотив. Но, както се оказва, единствено на думи. В историята ни постоянно е имало един обичаен конфликт сред представителите на властта и представителите на частния бранш, да вземем за пример огромните работодателски организации.

Но в последна сметка всеки един министър-председател през последните няколко десетилетия е оставял значима и трансформираща диря в стопанската система. По времето на Иван Костов беше извършена огромна, само че към този момент закъсняла приватизация, която трябваше да постави основите на пазарното стопанство в България. Мандатът на Симеон Сакскобургготски беше ознаменуван с полагане на основите на модерната стопанска система и редица регулаторни промени. Управлението на Сергей Станишев вкара плоския налог. По време на ръководството на Бойко Борисов се построиха инфраструктурните връзки с огромните градове и стартира невиждан напредък в редица браншове като аутомотив промишлеността, производството като цяло, IT бизнеса в София и огромните градове, и така нататък Дори авариралото ръководство на Жан Виденов, завършило с невиждана хиперинфлация и финансова рецесия, стартира приватизационна активност в браншове като хранително-вкусовата и строителната индустрия.

На този декор, ръководството на Кирил Петков, пристигнал на власт на крилете на капиталовите планове, модерната стопанска система, промените, и на фона на все по-краткия му властови небосвод, може би ще реализира самобитен връх даже за този къс интервал, в който в държал държавната власт. Кирил Петков току-виж ще остане най-антибизнес министър-председателят в най-новата ни история.

И повода за това даже не е само Корнелия Нинова и бълнуванията на социалистическата партия за въвеждане на изключително състояние в стопанската система и ценови надзор върху редица артикули и услуги. То е в държанието на самия мандатоносител „ Продължаваме промяната “, в държанието на премиера Петков и в неговото отношение по отношение на редица водещи стопански браншове и политиката по отношение на тях. Особено във време, когато са нужни обхватни, смислени и поредни дейности, с цел да не се стигне до затварянето на цели предприятия. В подобен миг за жалост държавното управление на Петков, дали от неведение, непросветеност или просто небрежност, освен, че не работи съответно, а не работи даже по метод, който в една най-малко частична степен да се покрива в даваните от тях поръчки на думи преди влизането във властта.

Няма да престана да дублирам, че войната на Русия против Украйна напълно промени основите на актуалната интернационална система и свързаността на страните посредством техните стопански системи. Собственият рандеман на запаси, търсенето на различни доставки, енергийната политика заеха място измежду целите на всяко едно държавно ръководство, което е не по-малко значимо от политиката по национална сигурност, поддържането на мощна национална защита, войска, разследващи служби и така нататък На фона на тази всеобща наклонност държавното управление на Кирил Петков и персонално министър-председателят безусловно се оплетоха в абсурда с съветските офшорни връзки на фонда „ Gemcorp ”. Стъпка по стъпка той доближи до Вашингтон и до портите на Държавния департамент на Съединени американски щати. Но до момента в който меморандумът с околните на Владимир Путин кръгове остава измежду дребното опити (за щастие) на държавното управление на Петков да положат основите на серия от съмнителни покупко-продажби, то войната на държавното управление с промишлеността в България припомня тактиката на „ изгорената земя “ – оскъдна и доста слаба поддръжка през целия интервал на ръководство на държавното управление на „ смяната “ от идването му на власт до сегашния миг.

Примерите в тази посока могат да бъдат дадени доста и всички те по един или различен метод са свързани с провалената енергийна политика на държавното управление на Петков. Енергийно-интензивната промишленост, в чието произвеждане силата е с висока себестойност, безусловно остана и продължава да бъде без каквато и да е таргетирана поддръжка в България. Тук попадат заводите за произвеждане на изкуствени торове, химическите производства, медицинските производства и други сходни фабрики, които купуват индустриален ток на цена по сред 200 и 400 евро. В същото време цената във Франция е 40 евро и със сигурни двустранни или директни доставки на електричество от нуклеарните централи. Редица европейски страни компенсират индиректните разноски за въглеродни излъчвания на промишлеността като възстановяват обратно по веригата заплащанията за въглероден диоксид върху употребяваната сила. България отхвърля даже да стартира процедурата по нотификация на Европейска комисия за този тип държавна помощ.

Всеки един диалог и среща на работодателските организации с държавното управление на Кирил Петков приключва с шумни обещания за удължение на обезщетенията за електрическа енергия след месец юни 2022 година. И всеки идващ техен диалог стартира с това, че държавното управление де факто е излъгало и няма да извърши обещанията си. Това основава опцията за доста огромно обществено напрежение и митинги от страна на работодатели и синдикати в края на настоящия месец.

Причината? Некомпетентността на ръководството на Петков и Василев при вземането на решения. Геополитически вярното решение за отхвърли от доставките на съветски газ, което в по-дългосрочен проект да направи България енергийни самостоятелна от вероятен рекет от страна на Кремъл, беше еднолично стоварено от Кирил Петков върху плещите на бизнеса. Българската промишленост не получи никакви обезщетения и беше принудена да продава  продукция „ на сляпо “ и без планове, тъй като КЕВР дефинира газовите цени с един месец забавяне. Новият състав на КЕВР продължава да отхвърля всевъзможни решения за обезпечаване на средносрочна непоклатимост в доставките на електрическа енергия - държавната енергетика с необяснима непримиримост излива безредни пакети ток на борсата по спот цени от през днешния ден за на следващия ден, до момента в който в Западна Европа промишлеността разполага с предвидими принадлежности започващи от периоди 6-12 месеца и стигащи до стратегически контракти до 5-10 години. И още веднъж – липса на решения, предвидимост, неспособност за някаква обща тактика, които доближават в самобитна война на ръководството на Кирил Петков и Асен Василев с частния бранш.

Всичко това, както и връзките на държавното управление с мандатоносител „ Продължаваме промяната “, основава опцията Кирил Петков, даже в вероятността за малко по-дълъг управнически мандат, да остане в историята като най-антибизнес министър-председателят. Серията от неправилни решения, неналичието на решения въобще, слабостта на ръководството, когато въобще би трябвало да се направи някаква стъпка, ще основават такова исторически завещание, от което просто няма по какъв начин да се избяга.

***

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР