Едно от нещата, които NASA трябваше да разбере, когато реши

...
Едно от нещата, които NASA трябваше да разбере, когато реши
Коментари Харесай

Космическата писалка на NASA, с която писаха на Луната, чества юбилей

Едно от нещата, които NASA трябваше да разбере, когато реши да изпрати хора на Луната в епохата на Аполо, беше по какъв начин тези астронавти ще пишат в космоса. Докато руснаците избраха общоприетия молив и взеха решение, че  с това казуса се изчерпва, NASA настояваше астронавтите да употребяват химикалка. Компанията, която създаде Space Pen, се назовава Fisher Pen Company, и предходната година означи 50-та годишнина от първия полет на Space Pen на борда на задачата Аполо 7 през 1968 година

Откакто за пръв път полетя към Луната, писалката е била употребена на всяка задача на NASA с човешки екипаж. Тъй като писалката е еволюирала през годините, са създавани разнообразни форми за всевъзможен тип приложимост. Въпреки това, технологията зад писалката остава същата.

Основният съставен елемент, който разрешава на писалката да работи при нулева гравитация, е пълнител с мастило под налягане, нещо, което Пол Фишър, създател на компанията Fisher Pen, патентова през 1966 година Пълнителят под налягане употребява така наречен тиксотропно мастило. Мат Фишър, вицепрезидент по продажбите и маркетинга на компанията, споделя, че мастилото е „ като твърдо вещество, преди да бъде разхвърляно “.

Разбъркването, което го трансформира в течно мастило става благодарение на топката, която се завърта в края на писалката. Това рутинно деяние прави мастилото доста фино и му разрешава да тече в нулева гравитация.

През годините писалката е употребена и в друга среда, с изключение на галактическата, с помощта на способността с нея да се написа с главата надолу, във водата и на множеството повърхности. Мастилото може да потече при температура в диапазон от -34 C до над 121 C. Въпреки че руснаците избират моливи, те също са употребявали писалката за своите задачи.

 

kaldata.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР